"Відірвані голови, животи навиворіт": історії людей, які вижили під час обстрілу черги за хлібом у Чернігові

16 березня російські війська з артилерії обстріляли чергу за хлібом у Чернігові. Тоді загинули 14 людей та десятки отримали поранення. 

Люди, які стояли у цій черзі та вижили, розповіли, що їм довелось пережити, про це повідомляє Суспільне

Чернігівець Євгеній Шевелев у той день втратив своїх двох друзів - Юрій загинув відразу, а Андрія намагались витягнути. 

"Там відірвані голови, животи навиворіт, отут кишки, коли відтягували…", – розповідає Євгеній Шевелев. 

За його словами, коли почався обстріл, в черзі за хлібом стояло близько ста людей. Спершу один снаряд потрапив в п’ятиповерхівку поруч. Частина людей злякалася та відійшла від черги, частина залишилась. 

Євгенія врятував збіг обставин. Коли наступний снаряд полетів в натовп людей, він саме прямував перевірити іншу чергу, яка вишикувалася з іншої сторони будівлі, біля входу до магазину.

Мобільного зв’язку на околицях Чернігова не було вже кілька днів. Викликати швидку жителі мікрорайону не могли. Чоловіки почали вантажити поранених до власних автівок та відвозити людей до лікарні.

Пізніше швидкою з місця вибуху забрали й 79 річну Ольгу Бубру. Жніка досі перебуває в лікарні. Вона згадує, що тоді хліб, за яким стояла у черзі, хотіла віднести до церкви.

Уламок потрапив пенсіонерці у стегно. 

"Болі я не почула, а коли я стала валитися на ногу, гостру біль почула у кістці, гостра кістка упинається в моє тіло. Я зрозуміла, що вона переламана. Кинулася повзти, а мені нога заважає, якийсь чоловік став мене тягнути за ворот, чобот заважає. Тоді каже, усе не тягни, вона вже усе – готова, зійшла кров’ю. Я хочу…слів нема, а розум ще працює, я ще не мертва. Хотіла піднятися, але підковзнулася на власній крові і мене знудило", – каже травмована в результаті обстрілу Ольга Бубра.

У лікарні жінці зробили переливання крові. Але на той момент вже не було світла, води та опалення. Тому, щоб влити жінці донорську кров, лікарям довелося розігрівати її своїми тілами.

Загалом до лікарні потрапили 40 людей. Серед них - Володимир Шик, якому снарядом переломило кістку. 

В той же день ввечері, Володимир та інші травмовані у черзі за хлібом потрапили ще під один обстріл, але вже в лікарні. Від снаряда, що потрапив в будівлю медзакладу, повилітали майже усі вікна.

Наразі прокуратура відкрила кримінальне провадження за першою та другою частинами статті "Порушення умов та звичаїв ведення війни"

Читайте також