Відомо, кому належить залізобетонна труба, через яку скидали стоки у Басів Кут

У Рівному в озері Басів Кут виявили залізобетонну трубу, якої скидали стічні води. Відомі результати дослідження водойми на предмет забруднення.

Про це повідомили у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

Нагадаємо, раніше Державною екологічною інспекцією Поліського округу повідомлялось, що в акваторії річки Устя, на Рівненщині, виявлено залізобетонну трубу, з якої відбувався скид стічної води темно-коричневого кольору в озеро Басів Кут.

Фахівці на місці скиду відібрали проби води та викликали правоохоронні органи.

Наразі, вже готові лабораторні дослідження, в яких виявлені наступні показники: БСК -2,59 мгО2/дм3; завислі речовини -318,8 мг/дм3; залізо-13,53 мг/дм3; сульфати-37,8 мг/дм3; фосфати – 0,26 мг/дм3.

З метою встановлення винних осіб в забрудненні озера, Інспекція звернулася з запитом до РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», як можливого винуватця події.

Згідно інформації, наданої «Рівнеоблводоканал» труба, з якої відбувся скид стічної води темно-коричневого кольору дійсно знаходиться на балансі підприємства і призначена для спуску чистої води з резервуарів. Проте, внаслідок виходу з ладу засувки, частина промивочної води потрапила в Басівкутське озеро. Всупереч ст.44 Водного кодексу України суб’єкт господарювання про виникнення такого забруднення Інспекцію не повідомив.

На даний час Державною екологічною інспекцією Поліського округу готуються розпорядчі документи для проведення позапланового заходу на РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» для з’ясування всіх обставин виникнення такої ситуації.

Дане питання й надалі лишається на контролі Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Читайте також