Відпрацьоване ядерне паливо з Рівненської АЕС невдовзі возитимуть у Чорнобиль

Фото - відкриті джерела

29 липня 2021 року відбувся тестовий прогін першого пробного спецпотяга, який віз імітатор контейнера з відпрацьованим ядерним паливом, реконструйованою залізничною ділянкою «Вільча - Янів» протяжністю 43 км. Вона з‘єднує центральну магістраль Укрзалізниці з Централізованим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорноболі. Про це інформує пресслужба "Енергоатому".

"Завдяки запуску ЦСВЯП Україна зможе припинити вивезення відпрацьованого ядерного палива на російські підприємства для переробки та тимчасового зберігання. Відтепер воно зберігатиметься в Україні, дозволяючи нашій державі заощаджувати близько 200 млн доларів щорічно", - йдеться у повідомленні.

Із початком експлуатації першого пускового комплексу ЦСВЯП атомники також докладатимуть зусиль, щоб відновити інфраструктуру, господарську й туристичну діяльність у Зоні відчуження, де розташоване Сховище. Нині Іванківська, Поліська і Славутська громади, що межують із Зоною відчуження, отримують від Компанії додаткові кошти на соціально-економічний розвиток.  

«Саме цією колією, починаючи з вересня 2021 року, до ЦСВЯП підуть потяги з відпрацьованим ядерним паливом із трьох українських АЕС: Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. А згодом, услід за провідними країнами світу, Україна розвиватиме технологію подальшого використання ВЯП. Тому сьогоднішня подія є надважливою і для майбутніх поколінь», – зазначив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.  

Читайте також