Відтепер лікарні Рівненщини повинні оприлюднювати наявні ліки, що надаватимуться пацієнтам безкоштовно

Усі лікарні Рівненщини повинні оприлюднювати перелік найнеобхідніших ліків, які закуповуються за державні кошти. 

Пацієнтам вони повинні надаватись безкоштовно. За дорученням Прем’єр-міністра з вересня всі медзаклади мають оприлюднювати перелік ліків, які є у них в наявності. Щоб кожна людина могла дізнатись, які ліки вона повинна отримати безкоштовно, якщо потрапляє до лікарні.

Які ліки мають надаватись в лікарнях безкоштовно?

Кожна лікарня має бути забезпечена ліками з Національного переліку лікарських засобів, який затверджений МОЗ. До цього переліку входять 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від всіх розповсюджених захворювань — це понад тисячу ліків від різних виробників, що мають закуповувати лікарні за бюджетні кошти. І всі ці препарати повинні надаватись безкоштовно пацієнтам, які лікуються на стаціонарі. Перелік препаратів, що входять до Нацпереліку можна переглянути на сайті МОЗ, або завантаживши мобільний додаток «Ліки.Контроль». Пацієнт, отримавши лист призначення, може перевірити по назві кожного препарату, чи є він у Нацпереліку і чи не «забули» медпрацівники лікарні про це повідомити.

Як дізнатись про наявність ліків в лікарні?

Дізнатись про наявність ліків в конкретній лікарні Рівненщини можна на сайті eliky.in.ua/region/rivne, який був створений громадськими організаціями. До системи «Є ліки» на даний час підключена 78 лікарень Рівненщини. На сайті в пошуку можна задати торгову назву препарату або діючу речовину (МНН), який виписав лікар, і дізнатись, чи є цей препарат в конкретній лікарні. В разі наявності, він має надаватись пацієнту безкоштовно. До слова, Рівненщина стала першою областю, в якій запровадилась система «Є-Ліки».

Що робити, якщо вам не дають безкоштовно ліки?

Якщо в лікарні ви не отримали ліки, що входять в Нацперелік, ви можете звернутися зі скаргою до головного лікаря закладу і керівництва відповідного управління охорони здоров’я. До скарги потрібно додати перелік лікарських засобів, у яких було відмовлено, та копію призначення лікаря.

Читайте також