Відтепер рівнянам не потрібно отримувати спеціальний дозвіл на заняття народною медициною

фото ілюстративне

На засіданні Уряду ухвалили постанову про законопроект МОЗ України «Про внесення змін до деяких законів України». Цей законопроект виключає з Основ законодавства України про охорону здоров’я статтю 74.1, що регламентувала право на зайняття народною медициною (цілительством) і зобов’язувала МОЗ України видавати відповідні дозвільні документи. Зміни набудуть чинності після ухвалення законопроекту Верховною Радою. Повідомляє сайт МОЗ. 

Народні засоби не будуть трактуватись як  методи профілактики, діагностики чи лікування, а цілительство не визнаватиметься  медичною допомогою, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися.

МОЗ України не регламентуватиме роботу цілителів, що практикують народну чи альтернативну медицину, оскільки не може гарантувати професіоналізм людей без спеціальної медичної освіти. Лікувати може лише лікар з відповідною освітою методами доказової медицини.

Законопроект також передбачає заборону реклами народної медицини. Водночас, не йдеться про заборону народної медицини як такої. Люди, які практикують такі методи, зможуть продовжити свою діяльність, але народні методики будуть офіційно відділені від медицини, і пацієнти повинні усвідомлювати, що, звертаючись за допомогою до народних цілителів, вони не можуть отримати якісну медичну допомогу.

Сподіваємося, народні депутати найближчим часом винесуть цей законопроект на розгляд Верховної Ради та ухвалять позитивне рішення.

Нагадаємо, МОЗ ініціював скасування спеціального дозволу на заняття народною медициною ще у січні 2018 року.

Читайте також