Виїхати за кордон із дитиною можна буде без згоди одного з батьків: на рівнян чекає ще одна новація

Другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває вводить абсолютно європейську норму, коли той з батьків, з ким проживає дитина, і який не створює перешкод у побаченні з дитиною для другого з батьків, може виїжджати за кордон до одного місяця з дитиною без дозволу другого з батьків для відпочинку, навчання чи участі малечі у спортивних або культурних змаганнях. Однак він зобов’язаний проінформувати про це другого з батьків, який своєчасно і в повному обсязі виконує свої батьківські обов’язки, рекомендованим листом.

– Досить часто надання дозволу для виїзду дитини закордон використовувалось як один із інструментів шантажу одного із батьків по відношенню до другого. Найбільше через такі відносини між батьками страждали діти. Тепер же відповідно до запропонованих змін той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон. Самостійно, без інформування другого з батьків, таке рішення може бути прийняте у разі заборгованості зі сплати аліментів понад 4 місяці або заборгованості за 3 місяці для утримання дитини з інвалідністю чи тяжко хворої дитини, – пояснює начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області.

Водночас право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, який не проживає з дитиною. Однак – лише у випадку, коли він належно виконує батьківські обов’язки ( в тому числі є добросовісним платником аліментів). Для цього йому необхідно звернутися рекомендованим листом за наданням нотаріально засвідченої згоди на виїзд дитини за межі України. Якщо такий дозвіл не надано – у 10-денний строк батько- чи мати-прохач має право звернутися до суду із заявою про надання відповідного дозволу.

Читайте також