Викручувати чи зрізати: як правильно збирати гриби у лісі, щоб їх не пошкодити

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Грибний сезон у самому розпалі. У гонитві за дарами природи грибники нерідко замислюються, а чи все вони правильно роблять. Виявляється, збирати гриби теж потрібно з розумом.

Варіантів всього два: можна зрізати або зірвати (викрутити) гриб. Деякі грибники вважають, що частина гриба, яка залишається після зрізання, гниє і псує грибницю, тому зривають свої скарби. Їх опоненти вважають, що і викручуючи гриб, можна також пошкодити грибницю. 

Однак, ці два способи рівноцінно підходять для збору грибів. Коли зривається плодове тіло, грибниця залишається в землі, обривається вона тільки в тому місці, де переходить в ніжку. Та й теорія про гниття грибниці після зрізання також не має під собою ніяких об'єктивних підстав.

Однак, залежно від виду грибів все ж є більш кращий метод збору. Трубчасті гриби на товстих ніжках (білі, підосичники, підберезники, маслюки) краще викручувати. Якщо такі гриби зрізати, то частина ніжки залишається в землі, тому що у таких грибів вона наполовину заглиблена.

«Сімейні» гриби, наприклад, опеньки, краще зрізати. «Малюків» чіпати не варто, давши їм можливість підрости і стати повноцінним грибом. Такий метод збору підходить і для пластинчастих грибів (печериць і сироїжок), інакше їх тендітні ніжки можуть розкришитися.

І найголовніше правило, на яке просять звернути увагу мікологи. Не слід топтати старі гриби, які точно не плануєте покласти в свій кошик. Ці гриби - джерело спор, тобто продовження грибного "роду".

Читайте також