Випив чарку і ледь не помер: у Львові медики врятували чоловіка з розривом стравоходу

Після застілля 49-річний львів’янин блював 7 годин. У нього боліло в лівому підребер’ї. На місце викликали медиків швидкої допомоги, які доправили пацієнта до Лікарні Святого Луки.

Повідомляють на сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Медики відділення невідкладної допомоги зробили пацієнту УЗД внутрішніх органів та рентген грудної клітки. Причини болю не знайшли. У той час йому ставало ще гірше. Попередньо, у чоловіка діагностували розрив стравоходу. Медичною мовою це називається – синдром Бурхаве.

Зовсім скоро цей діагноз підтвердила фіброгастроскопія, тобто огляд слизової оболонки стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки з допомогою ендоскопа.

«Банкетний стравохід» - так часто називають патологію - це розрив стравоходу, який зазвичай виникає внаслідок надмірної блювоти після застілля або вживання алкоголю. У лікарській практиці такі пацієнти трапляються рідко.

Як повідомили медики, до 50% пацієнтів лікарям вдається врятувати протягом 6 годин після виникнення раптового болю – основного симптому розриву. Далі – шанси на життя в таких хворих зменшуються. Адже їжа потрапляє у середостіння грудної клітини та починається гнійний процес.

"Пацієнт вчасно потрапив до наших спеціалістів та після обстеження його невідкладно взяли до операційної. Дві години хірургам знадобилося, аби “полагодити” стравохід. Далі у реанімації медики 26 днів виходжували пацієнта, щоб стабілізувати всі системи і функції його організму. На 27-ий день його перевели до палати відділення хірургії", - йдеться у повідомленні.

Читайте також