Вірші за донат: юний школяр з Рівненщини декламує поезію та збирає кошти на дрон

На Рівненщині третьокласник збирає донати на ЗСУ завдяки відеовіршам. 

Про це повідомляють у Рівненській ОДА.

Максимові Костюку – 9 років. Він мешкає у селищі Смига. Хлопчик має чудову пам’ять і любить декламувати. 

Разом із мамою вони записують відеовірші заради гарної мети – збирають на дрон для жителя Смизької громади, який зараз служить. А нещодавно хлопчик започаткував поетично-патріотичний флешмоб. Він має назву #віршзадонат. Таким чином школяр хоче заохотити й інших дітей Смизької громади допомагати захисникам.

«Максим любить декламувати. І в нього це справді виходить. Він швидко запам’ятовує. Вчить вірші і зі шкільної програми, і ті, що подобаються, - розповідає мама хлопчика Віта Костюк. – Тож ми поєднали і вміння, і бажання, і потребу».

Максим записав вже 4 відеовірші. Розпочав із класики – Тарас Шевченко, Леся Українка, були й сучасні вірші про війну. Тим часом до його ініціативи долучилися ще двоє дітей.

«Насправді цей флешмоб має декілька позитивних моментів. По-перше, він демонструє дітям, що зараз, у воєнний час, допомагати наближати перемогу можуть всі, незалежно від віку. І вони теж мають шанс зробити свій внесок. По-друге, це нагода батькам провести більше часу зі своєю дитиною, бо ж вірш потрібно вивчити, записати, опублікувати. Ну, по-третє, це справді підтримка українських захисників», - пояснює Віта Костюк.

Це також виховує взаємопідтримку серед дітей. Так, Максим знає хлопчика, чий тато зараз воює за Україну. Вони навчаються в одній школі. І діти помітили, що відколи тато пішов в ЗСУ, хлопчик став більш замкнутим, йому непросто переживати цю ситуацію.

«А завдяки цьому флешмобу школярі можуть підтримати родину, - продовжує пані Віта. – Взагалі коли ми тільки розпочинали нашу акцію, то передбачали, що тематика віршів для декламації може бути вільною. Але якраз зараз - Шевченківські дні. Тому, думаю, можна зосередитись і на творчості Кобзаря. Так, Максим вже підготував вірш Тараса Шевченка».

Загалом спільними зусиллями вдалося назбирати вже 31 600 гривень, а поставлена ціль - 120 000 гривень. Третина шляху пройдена. Тим часом і Максим, і його мама закликають підтримати ідею і теж вчити вірші в обмін на донати.

«Завдяки таким речам діти можуть зрозуміти, що таке справжнє волонтерство, - вважає Віта Костюк. - Як на мене, важливо змалечку вчити, що можна і варто витратити пів годинки часу, щоб комусь допомогти. І цей механізм працює. Сьогодні це спосіб, щоб підтримати ЗСУ, а завтра – щоб допомогти один одному, збирати гроші на свої маленькі проєкти. Це культура благодійності».

Тим часом до флешмобу #віршзадонат можуть приєднуватися не лише діти зі Смизької громади. Ініціатива відкрита для всіх бажаючих.

 

Читайте також