Висаджування розсади помідор у відкритий ґрунт: поради і рекомендації

Вирощувати помідори можна не лише на городі, але й на підвіконні, причому в кімнатних умовах вони дають досить великі врожаї.

Щоб виростити молоді рослини, необхідно дотримуватися елементарних правил догляду.

Ємності з томатами розміщують на підвіконня південного вікна квартири. Щоб паростки були рівними і не нахилялися в сонячну сторону, раз на 2 дні їх необхідно обертати на 180 градусів. В похмуру погоду, вранці і ввечері рослини забезпечують додатковим підсвічуванням, використовуючи для цього фітолампу або звичайні електричні лампи (крім сортів, розвиток яких не залежить від тривалості світлового дня).

Ґрунт у кімнатних томатів потрібно регулярно зволожувати, що необхідно для гарного росту і дозрівання плодів. Через нестачу вологи можуть впасти плоди, але її надлишок сприяє розвитку різних захворювань - фітофторозу, гнилі, грибкових поразок. Поливають томати 2 рази на тиждень невеликою кількістю води. З початком цвітіння цю процедуру припиняють.

Через 3 тижні після пікірування розсади, а потім кожні 10-15 днів рослини підгодовують спеціальними органічними і мінеральними добривами, які вносять у вологий грунт на наступний день після поливу.

Низькі кущі, які мають стійкий стовбур, в опорі не бідують. Гілки середньорослих сортів підв'язують до застромлених у землю кілочків, намагаючись не травмувати кореневу систему. Обов'язково здійснюють пасинкування, тобто видаляють пагони-пасинки в пазухах листків. Вони загущають рослину, забирають всі поживні речовини і сприяють зниженню врожайності томатів.

Урожай рекомендується збирати недостиглим: це допоможе дорости до необхідних розмірів наступному поколінню. Коли помідори починають рожевіти, їх зривають і кладуть в темну коробку. Через деякий час вони стають насичено-червоними.

Читайте також