Вишня і черешня: користь та шкода

Вишня і черешня - рослини подібні, їхні плоди мають багато спільного. Вони - сестри, належать до одного роду слив, але не близнюки. Виникає запитання: "Хто корисніший для здоров'я та в чому їхня відмінність?".

Інформує ТСН.

Обидві ягоди трохи різняться кількісним складом цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру вдвічі менше, ніж у черешні. Вишня характеризується досить високим вмістом бета-каротину (в 100 г-15% добової норми) і це набагато більше, ніж у черешні.

Темно-червоний колір стиглим вишням та черешням надають рослинні пігменти антоціани, ці речовини блокують запальні процеси. Вони містяться також в багатьох інших темно-червоних ягодах - в ожині, смородині, суниці.

Вишня і черешня - низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 Ккал. Вишня -  чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22. У черешні індекс також низький - 25. У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми в 100 г ягід. Плоди вишні, особливо терпкі кислі сорти, містять мелатонін - гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.

Вживання ягід, які містять вітамін С, вітаміни групи В, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин:

  • позитивно впливає на роботу серця та стан судин;
  • позитивно впливає на рівень кров'яного тиску;
  • допомагає в роботі нервової системи;
  • служить профілактикою простудних захворювань;
  • покращує травлення, перистальтику кишківника, допомагає при запорах;
  • позитивно впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Свіжа черешня рекомендована людям із залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містить 10% від добової норми заліза. Їсти черешню можна тим, хто страждає дерматологічними проблемами. А косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Не рекомендується їсти у великих кількостях людям, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози і фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику.

Кому протипоказана вишня:

  • людям із гострими та хронічними захворюваннями травного тракту;
  • під час виразки або гастриту з підвищеною кислотністю;
  • під час алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їхнього вживання.
  • Через високий вміст органічних кислот вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тому після їжі ліпше прополоскати ротову порожнину.

Тому враховуйте корисні властивості та певні протипоказання обох ягід. Рекомендована норма фруктів - 300 г на день, частиною можуть бути вишні та черешні.

Читайте також