Висока температура - не поважна причина: у яких випадках рівненська "швидка" приїде на виклик

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Медична реформа уже увійшла у дію, однак складності реалізації її на регіональному рівні досі наявні. І найбільше від того страждають старенькі люди.  До нас звернувся пенсіонер із Рівного – Богдан Іванович – який скаржився, що у нього була висока температура, яка різко «підскочила» від 37,5 до майже 39. За його словами, він двічі викликав швидку і двічі ніхто не приїхав. Йому повідомили, що на температуру не виїжджають. Чоловік обурювався, що на виклик у Білій Криниці – поїхали.

Він телефонував на "гарячу" лінію в ОДА, де йому сказали писати скаргу. Однак, чоловік не може встати з ліжка.

«Підозрюю, що до мене не приїхали, бо почули, що я пенсіонер», - коментує Богдан Іванович.

Ми поцікавились у Рівненській обласній державній адміністрації, яким чином діяти у такій ситуації і що робити людям, коли вони на високу температуру викликають "швидку" і вона не приїжджає.

Як зазначає в.о начальника управління охорони здоров'я Олег Вівсянник, необхідно дотримуватися алгоритму, передбаченого Міністерством охорони здоров’я.

«В першу чергу потрібно звертатися до свого сімейного лікаря або до Центру екстреної медичної допомоги. Для того, щоб мінімізувати затрати екстреної медичної допомоги, у місті Рівному працюють бригади невідкладної медичної допомоги, а також бригади екстреної медичної допомоги. Вони виїжджають за направленням сімейного лікаря. Просимо усіх мешканців Рівненської області дуже відповідально відноситись до цієї ситуації, для того, щоб нам зберегти ресурси», - прокоментував спікер.

Під час щоденного брифінгу пан Вівсянник зазначив, що кожен випадок конкретно розглядається і вивчається.

«Спочатку сімейний лікар, який приймає рішення чи сам оглядає, чи надає медичну допомогу в режимі онлайн консультацій, що дозволено зараз діючими нормативними документами. Якщо це не допомагає, тоді лікар звертається до невідкладної медичної допомоги або до бригади екстреної медичної допомоги. За направленням виїжджає бригада. У разі виникнення ускладнень (утруднене дихання, болі за грудиною), а не тільки температури, які загрожують життю людини – виїжджає екстрена медична допомога», - розповів в.о начальника управління охорони здоров'я.

Читайте також