Вітрянкою на Рівненщині найчастіше хворіють учні початкових класів

Фото - УП.Життя - Українська правда

Вітряна віспа є однією з найпоширеніших інфекцій у світі. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом та є надзвичайно заразним. Захворювання зазвичай переноситься легко, проте може бути важкий перебіг та виникнути ускладнення.

Більшість ускладнень зумовлені приєднанням бактеріальної інфекції. Найчастіше це захворювання шкіри – запалення, абсцеси. В окремих випадках бувають клінічні прояви стоматиту, ларингіту або стенозу дихальних шляхів - “вітряночний круп”. Зрідка спостерігаються випадки енцефаліту, менінгіту, а також ураження внутрішніх органів - легень, печінки, селезінки, нирок, серця, очей.

«Вітряночна» пнeвмoнiя може виникнути в перші дні хвороби при типових елементах висипу на шкірі тулуба і кінцівок.

Завідувач відділу епіднагляду та профілактики епідеміологічних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз розповів нашим журналістам, що за 2020 рік в нашій області зареєстровано 2889 випадків. У порівнянні з 2019 роком кількість хворих зменшилась на 35%. Переважно хворіють діти (93% від всіх захворілих). Найбільше випадків реєструвалось серед дітей у віці 5-9 років (1289 хворих).

"Найефективнішим засобом запобігти захворюванню це вакцинація. В багатьох країнах світу щеплення від вітряної віспи входить до переліку обов’язкових. В Україні вона рекомендована для тих, хто входить у групу ризику, а також жінкам, які планують вагітність та раніше не хворіли на вітряну віспу, оскільки вірус здатний проникнути через плаценту до плоду та викликати негативні наслідки. Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо двох доз вакцини", - зазначив Віктор Мороз.

Він додав, що схема вакцинації дітям від 12 міс до 12 років передбачає дві дози з інтервалом у три місяці. Дітям, які старші 12-ти років та дорослим - проводять дві дози з інтервалом у 4 тижні.

Читайте також