Власна справа на виробництві ріпакової олії

Олійна промисловість активно розвивається. Сьогодні більшість підприємств в Україні виробляють соняшникову олію. Малому бізнесу важко конкурувати з великими виробниками соняшникової олії, але це не означає, що олійна галузь заповнена. Виробництво олії з насіння ріпаку вимагає менших інвестицій, а конкуренція значно нижча. Щоб розпочати бізнес, знадобиться якісна сировина, технологічна лінія з виробництва та ємнісне обладнання https://tan.com.ua/equipment/emnisne-obladnannya/. Замовити все необхідне можна в компанії «ТАН».

З чого почати бізнес з виробництва ріпакової олії

Як і будь-який бізнес, підприємство з виробництва ріпакової олії краще починати з планування. Стратегія може бути різною:

  • створення невеликого домашнього виробництва;
  • відкриття повноцінного заводу з технологічними лініями.

Від обраного варіанту буде залежати сума інвестицій та обладнання, яке доведеться придбати. Якщо бюджет невеликий, краще почати з маленького цеху з виготовлення олії. Обладнання малої потужності можна встановити у технічному приміщенні на подвір’ї, достатньо площі 20–30 м2. Втім, у такий спосіб ви зможете виготовляти лише технічну та нерафіновану олію, а обсяги навряд чи дозволять отримувати великі прибутки.

Для отримання ріпакової олії у промислових масштабах доведеться придбати технологічну лінію з великою кількістю обладнання, включаючи сепаратор, прес, сушарку та фільтри. Площа цеху сягає 100+ м2. В такому випадку витрати будуть вищими, але й можливості розвитку кращими.

Для початку діяльності бізнес слід зареєструвати. Найпростіший шлях — зареєструватися як ФОП. З такою формою буде доступна спрощена система оподаткування. Якщо у вас є партнери, доцільніше відкрити ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю). Незалежно від того, яку форму власності ви оберете, дохід має бути отриманий тільки від зареєстрованих видів діяльності, внесених до реєстру. Для виробництва олії це КВЕД 10.41 «Виробництво олії та тваринних жирів».

Канали збуту готової продукції

Ріпакову олію іноді називають «вітчизняною оливковою олією» через схожий склад. Вона має чудові харчові властивості, тому попит на неї високий. На початку шляху, коли клієнтської бази немає, краще розраховувати на приватних покупців. Це можуть бути невеликі роздрібні магазини. Розвиток збуту можливий у декількох напрямках:

  • продаж гуртових партій магазинам;
  • партнерство з харчовими підприємствами, які використовують ріпакову олію як сировину;
  • створення власного магазину або оренда місця на ринку;
  • експорт.

Ще один можливий канал — партнерство з великими мережами супермаркетів. Це найскладніший шлях, адже такі магазини готові продавати лише брендовану продукцію з відомим ім’ям. Це також можливо, але випуск брендованої олії потребує великих витрат на маркетинг.

Для продажу оптових партій знадобляться великі виробничі потужності, щоб завжди мати запас готової продукції на складі.

Від чого залежить прибуток бізнесу з виробництва ріпакової олії?

Розрахунок прибутку залежить від початкових інвестицій. Окрім витрат на обладнання слід враховувати бюджет на закупівлю сировини для початку виробництва. Слід пам’ятати, що технічна олія коштує дешевше за харчову. Ще одним продуктом виробництва буде макуха, яку також можна продавати.

Випуск ріпакової олії може бути вигідним, але це залежить від багатьох факторів, таких як ціна на ріпакове насіння, витрати на виробництво та дистрибуцію олії, конкуренція на ринку.

Ціна на ріпакову олію може коливатися в залежності від багатьох факторів, таких як врожайність ріпаку, попит на ринку. Водночас витрати на виробництво ріпакової олії порівняно невисокі, оскільки ріпак є дешевою культурою і його можна вирощувати у великих обсягах.

Щоб виробництво ріпакової олії було вигідним, необхідно враховувати не лише інвестиції у виробництво, а й витрати на його дистрибуцію та маркетинг. Також важливим фактором є якість продукту та його відповідність вимогам споживачів.

Читайте також