Водія, який п'яним біля Рівного скоїв ДТП, де загинули дідусь і 3-річна дівчинка, посадили на мінімальний строк

https://rva.court.gov.ua

18 жовтня 2017 року близько 22-ї години на трасі Київ-Чоп, поблизу «Айвенго», що в селі Колоденка Рівненського району, трапилася смертельна ДТП. 48-річний мешканець села Корнин Ейтібар Мірзоєв, який перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння, грубо порушуючи правила дорожнього руху, на автомобілі «Toyota Fortuner» перетнув подвійну суцільну лінію розмітки та виїхав на смугу зустрічного руху. Там позашляховик зіткнувся з автомобілем «ВАЗ-2101», який повертав ліворуч до готельного комплексу. Від зіткнення «ВАЗ-2101» розтрощило, внаслідок чого загинув пасажир, 51-річний мешканець Колоденки. Пізніше в Рівненській центральній міській лікарні померла 3-річна донька водія «ВАЗ-2101», 28-річного Олександра, який із тілесними ушкодженнями також потрапив до медичного закладу. Крім того, до медустанови із політравмою доставили 46-річного рівнянина.

Вироком суду першої інстанції - Рівненського районного суду - у березні минулого року обвинуваченого визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, що передбачене ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило загибель двох осіб) та засуджено до позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Щоправда, суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на три роки.

Проте, не погоджуючись із таким рішенням суду в частині призначеного покарання, що не відповідало ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та особі обвинуваченого, вирок місцевого суду у Рівненському апеляційному суді оскаржили прокурор та потерпіла, яка в тій дорожньо-транспортній пригоді втратила чоловіка й внучку. В апеляційних скаргах йдеться про скасування вироку місцевого суду та призначення обвинуваченому реального строку ув’язнення. Зокрема, прокурор просила призначити Ейтібару Мірзоєву покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Потерпіла — 5 років в’язниці з додатковим покаранням, передбаченим санкцією ч.3 ст. 286 Кримінального кодексу України.

Так, Рівненський апеляційний суд 29 січня 2019 року частково задовольнив апеляційну скаргу, скасувавши попереднє судове рішення в частині призначеного покарання та ухваливши нове, відповідно до якого винуватця смертельної ДТП засуджено до реального покарання – позбавлення волі на строк 3 роки із позбавленням права керувати транспортним засобом на той же строк. Обвинуваченого взято під варту в залі судового засідання.

Застосовуючи нижчу від найнижчої межі покарання, передбаченого санкцією ч.3 ст.286 Кримінального кодексу України, суд апеляційної інстанції виходив з того, що обвинувачений визнав вину, щиро розкаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю злочину, повністю відшкодував матеріальні збитки та моральну шкоду двом потерпілим. Крім того, вчиняв активні дії щодо відшкодування моральної шкоди потерпілій, яка оскаржила судове рішення. Судом апеляційної інстанції враховано й те, що Ейтібар Мірзоєв одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, а також стан здоров’я обвинуваченого.

Читайте також