Вознесіння Господнє 2021: що заборонено робити в цей день і як відзначати свято

Фото - ілюстративне

На православному календарі сьогодні важлива дата - Вознесіння Господа Бога Ісуса Христа. Це свято пов'язане з божественним воскресінням і вознесіння на небо Христа.

Що це за свято?

Вознесіння Господнє - одне з найважливіших православних свят. Християни вірять, що на сороковий день після Воскресіння, Ісус Христос вознісся на небо. Це сталося на очах учнів в передмісті Єрусалима на горі Елеон. Як описується в Євангелії, Христос явився своїм учням в Єрусалимі і вивів їх з міста в село Віфанія.

«І, піднявши руки Свої, благословив їх. І, коли благословляв їх, став віддалятися від них і підноситися на небо »,
- розповідає євангеліст Лука. Після вознесіння присутніх з'явилися два ангели і проголосили, що Христос знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих: "Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так само, як ви бачили Його висхідним на небо".

Коли відзначають Вознесіння Господнє?

Дата цього свята "плаває" - щороку вона випадає на різні дні. Вона безпосередньо залежить від Пасхи, коли Ісус воскрес. Вознесіння відбулося на 40 день після Світлої неділі і це завжди четвер. У 2021 року свято випадає на 10 червня.

Як відзначають це свято?

Вже напередодні в церквах починаються служби в честь цього свята: вранці в середу звучить останнім пасхальний спів, а ввечері служать Всенічне бдіння. В день свята православні приходять до храму на літургію, де читають Євангеліє від Марка.

Що стосується народних традицій, то в старовину в цей день водили хороводи на честь майбутнього хорошого врожаю, в деяких місцях влаштовували веселі гуляння. Вважалося, що саме тепер остаточно настає літо.

На Вознесіння пекли пироги з начинкою із зеленої цибулі і особливі коржики ( "драбинки", або "Лествиця"), на яких обов'язково робили сім "перекладин", "ступенів". А ще було прийнято ходити в гості і запрошувати гостей до себе.

Чи потрібно постити в цей день?

Ні, це свято випадає на четвер і не припускає будь-які обмеження в їжі. А ось на наступний день, в п'ятницю, не можна буде їсти м'ясо, яйця, молочні продукти. А ось рибу їсти буде можна.

Що не можна робити в цей день?

У цей день не можна відмовляти мандрівникам. Навпаки, потрібно допомагати нужденним і тим, хто просить. Люди вірять, що в цей день Ісус ходить по вулиці серед звичайних людей в образі жебрака. З цієї ж причини не варто викидати щось на вулиці, плювати на вулиці.

Постарайтеся не займатися важкою фізичною працею. Генеральне прибирання в будинку відкладіть на інший день, те ж саме і городніми роботами. Також не можна прати і прасувати.

Не можна брати і давати в борг, так як вважалося, що таким чином щастя своє віддаєш або привласнюєш чуже, але разом з чужими і бідами.

Ну і як в будь-яке інше православне свято не можна лаятися, тримати злість, сумувати й тужити.

Читайте також