Врятували 18 життів: гвардійці розповіли про день боїв за Попасну

Українська Луганщина стікає кров’ю, але продовжує боротись проти рашистської тиранії. Гвардійці з позивними Тесла та Шаман розповіли про один з епізодів епічної битви за Попасну.

Тесла – високий, статний чоловік з очима людини, яка пізнала ціну життю та смерті. У складі групи резерву він прибув на ротацію до Попасної, яка, на той час, вже перетворилася на суцільну передову позицію. Там все відбувалося ніби в оскаженілому калейдоскопі: щільні обстріли, вогневі контакти, евакуація поранених. Тесла розповідає про один з таких епізодів:

«Ми були на командно-спостережному пункті, коли на дах впав ВОГ-25. Наша група одразу відреагувала й перемістилася, але один хлопець отримав поранення. Щільність вогню була така, що нормально забинтували ногу тільки через годину, коли нам вдалося знайти більш-менш безпечне місце. – ділиться гвардієць. Тесла каже, що йому дуже пощастило, що поряд опинився молодий, трохи насмішкуватий художник Шаман. – Людина, яка не має медичної освіти, і вперше бачить стільки крові, врятувала більш як десять життів. Я був вражений його сміливістю та відданістю. Ось який повинен бути боєць Національної гвардії!»

Постійно працювали ворожі літаки, реактивні системи залпового вогню, ствольна артилерія, танки, міномети. Евакуація перетворилася на задачу за межами звичайних людських можливостей.

«Ми могли чекати півтори – дві години, поки закінчиться ворожий обстріл. Хоч хвилина спокою, і ми брали поранених на руки, плечі й несли їх через поля. Нас, звісно, бачили, бо постійно дрони висіли над головою. Тому все починалося знову і знову: закидали приблизно по п’ять мін на одну особу», – пояснює Шаман.

Одному з бійців уламком від снаряда роздробило кістку ноги. Шаман настільки вправно зупинив кровотечу, наклав шину, забинтував пораненого, що той зміг подолати близько 800 метрів та врятуватися. Гвардійцю також довелося накладати компресійну пов’язку при уламковому поранені шиї, аби людина не стікала кров’ю. Протягом однієї доби групі, до складу якої входили Тесла та Шаман, вдалося врятувати 18 життів – найцінніше, що ми маємо.

Нагадаємо, тиждень тому українські захисники вийшли зі зруйнованої вщент Попасної на заздалегідь укріплені та більш вигідні позиції. Ситуація у трикутнику Сєвєродонецьк-Рубіжне-Попасна залишається надзвичайно складною, але рашисти так і не спромоглися взяти під контроль всю Луганщину. Вона щодня своїм потом і кров’ю доводить, що є і буде Україною.

Джерело - Національна гвардія України.

Читайте також