Всупереч популізму: як Рівне бореться за справедливу вартість тепла для містян

Сьогодні депутати Рівненської міської ради рекомендували виконавчому комітету зменшити тарифи на теплопостачання для населення. Обранці стали на захист мешканців обласного центру, адже ціни, котрі були нещодавно встановлені, відчутно били б по гаманцях рівнян.

До прикладу, мешканцям дво- та трикімнатних квартир лише за теплопостачання довелося б викласти близько трьох тисяч гривень. А окрім цього ж є ще електрика, газ, квартплати. Та й жити за щось потрібно. Тож міська влада почала шукати способи, як зменшити суми в платіжках людей.

Місту вдалось відстояти у теплопостачального підприємства економічно обґрунтовану вартість тепла. Із 3736,76 грн/Гкал, яку просило теплоенерго, цю вартість зменшили до 2725 грн/Гкал. Таку потрібно було затвердити, аби 18-го жовтня розпочати у місті опалювальний сезон. Та і на цьому муніципалітет не зупинився і взявся шукати, яким чином допомогти рівнянам.

У першу чергу, керівництво Рівного закликало центральну владу країни піти назустріч і теж шукати кошти на відшкодування різниці за зростання тарифів, виділяти субвенції для громад. Адже потрібно зробити усе, аби у домівках людей було тепло, але вони не віддавали всі кошти на сплату комунальних послуг

Паралельно місто шукає, з яких муніципальних програм можна перенаправити частину коштів, щоби перекрити різницю в тарифах і врятувати людей від холоду. Та і це намагаються робити так, щоб зменшення фінансування не вплинуло на їх реалізацію.

Наступним кроком було скасування попереднього тарифу. Сьогодні 24 депутати Рівнеради із 37-ми присутніх прийняли рішення рекомендувати виконавчому комітету застосувати тарифи на послуги постачання теплової енергії для населення не вище 2375,45 грн до кінця опалювального сезону 2021-2022 рр. Тобто, ціна тепла для населення може зменшиться на майже чотири сотні гривень від раніше встановленої. За це невдовзі голосуватимуть члени виконкому.

Вищезгадане рішення підтримали обранці із фракцій «Рівне Разом», «Європейська Солідарність», «Голос», «За майбутнє» та ВО «Свобода».

Цим же рішенням рекомендували міському голові звернутись до Кабінету міністрів України з метою отримання механізму та роз’яснень щодо процедури та порядку компенсацій різниці у тарифах на послуги теплопостачання для населення.

Адже у місті складається ситуація, що муніципалітет робить все, аби зменшити фінансовий тягар для рівнян, в той же час на державному рівні немає механізму, котрий дозволив би це робити. Уряд не дає механізмів компенсації в тарифах і коли це зробить і чи зробить взагалі – невідомо.

Щоби Рівне не стало заручником популізму, котрий огорнув тему тарифів, міський голова долучив розробити муніципальну програму компенсації різниці вартості тепла для населення.

Звісно, можна підписувати різні меморандуми, заявляти про тарифи на рівні минулого опалювального сезону, на всі боки розповідати про те, звідки взяти кошти і залишити місто без бюджету розвитку, а можна сумлінно працювати на благо мешканців територіальної громади. Такий приклад показує влада Рівного, котра зрозуміла, що, схоже, цьогоріч міська казна не отримає допомоги від держави, щоби підтримати рівнян на час опалювального сезону, взялась вирішувати проблему власними силами.

Читайте також