Втікали городами та спускали собак: жителі тергромади на Рівненщині шокували медиків дикунством

Мешканці Великоомелянської тергромади, що на Рівненщині, де стався спалах поліомієліту, шокували медиків своєю поведінкою. 

Як повідомив головний санлікар області Роман Сафонов, для роз'яснювальнї роботи із населенням на місце виїхали медики та епідеміологи. Намагалися донести, що "ставлення до вакцинації населення – одна з ознак рівня цивілізованості суспільства"

Роман Сафонов каже, що за десять днів вакцинальної кампанії вдалось вакцинувати трохи більше половини дітей, хоча щоб досягнути вищого результати, були всі умови. 

 За ці дні чув досить фантастичні причини пробуксовування вакцинальної кампанії, наприклад: медики своїми подвірними обходами відлякали батьків від вакцинації. Перед тим, як медичний персонал завітав до осель мешканців Великоомелянської тергромади, був масовий обдзвін батьків, на який мало хто зреагував. Тому, як голова робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій, я наполіг на виділенні додаткових сил і засобів, насамперед кадрів, з обласного центру, - пише Роман Сафонов. 

За словами головного санлікаря, із населенням вдалось провести роз'яснювальну роботу та розвіяти у батьків перестороги. Крім того вдалось зібрати необхідну інформацію про дітей до 5 років, які там живуть.

Що ми мали? - закриті перед носом ворота, втечу городами, відпускання на подвір’я собак. Словом, даруйте, що ображаю патріотичні почуття, – цивілізацію в усій красі. Те, що робота медиків населенням не цінується - давно не дивує, але не потрібно говорити про відсутність діалогу чи роз’яснювальної роботи, - підсумував Сафонов.

Нагадаємо, на початку жовтня у Великій Омеляні у півторарічної дівчинки виявили поліомієліт. Дитину паралізувало. Утім, батьки відмовились від вакцинції через релігійні переконання. Згодом хворобу виявили у шести її братиків та сестричок. Випадок кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру та почали масову вакцинацію дітей до 5 років у регіоні. 

У МОЗ повідомили, що нещеплених дітей не пускатимуть на навчання.

Читайте також