Яєчна шкарлупа - ефективне добриво для грунту навесні

Яєчня шкаралупа - цінне органічне добриво. Це незамінний і безкоштовний помічник на ділянці, тому що основний хімічний елемент яєчної шкаралупи - карбонат кальцію. Крім кальцію, в ній містяться різні органічні речовини, фосфор, фтор, мідь, залізо і багато інших елементів (всього 27).

Шкаралупу можна використовувати у саду й на городі. Для використання найкраще підійде шкаралупа від яєць свійської птиці як домашньої, так і фабричної.

Перед застосуванням її потрібно промити, видалити внутрішню шкірку, просушити при кімнатній температурі та подрібнити. Отриманий дрібний порошок краще зберігати у скляній банці з щільною кришкою.

І ще один нюанс — коричнева шкаралупа за вмістом мікроелементів трохи багатша, ніж біла.

Застосування

Під помідори, перець, всіх видів капусти, баклажанів, диню – жменю порошку розсипати по стінках ямки. Порошок зі шкаралупи, внесений при посадці капусти, не тільки збагачує ґрунт, а й запобігає появі багатьох хвороб.

При посіві цибулі, шпинату, салату і буряків порошком посипати борозенки на грядках. Зауважте, що під бобові, суницю, огірки, кабачки та інші гарбузові вносити шкаралупу не варто. Оскільки, не всі городні культури люблять лужний ґрунт, а яєчна шкаралупа, подібно крейді, розкислює ґрунт.

При пікіровці розсади порошком зі шкаралупи можна обпудрювати сіянку. Така процедура оберігає рослини від появи чорної ніжки.

Для підживлення рослин можна зробити настій: 5 ст. ложок порошку залити 1 л окропу. Охолодити та настояти в темному місці 5-7 днів, періодично помішуючи. Отриманий настій процідити й можна поливати розсаду овочів, квітів та кімнатних рослин. Підживлення проводять 1 раз на місяць, чергуючи з іншими видами добрив. Пам'ятайте, що в процесі настоювання може з’явитися неприємний запах сірководню.

Яєчню шкаралупу можна використовувати для боротьби зі слимаками. Для цього порошок з великими фракціями змішують з деревною золою 1:1 і посипають міжряддя. Це стає непереборною перешкодою не тільки для слимаків, але й для інших ґрунтових шкідників.

Яєчня шкаралупа є надійним засобом боротьби з капустянкою (ведмедкою). Порошок змішайте зі соняшниковою олією та закопайте у міжряддях. Після такого “частування” шкідник гине.

Великі шматки яєчної шкаралупи можна використовувати як дренаж. При посадці або пересадці кімнатних рослин на дно горщика вкладають шар яєчної шкаралупи. Для цих цілей шкаралупу не подрібнюють, а просто ламають на великі фракції, розміром 1,5-2 см.

Шкаралупу можна використовувати як місткість для розсади. Щоб зробити місткість потрібно акуратно розбити зверху яйце. Зняти трішки вершок, промити й висушити. Тоді насипати ґрунту, висіяти насіння та поставити шкаралупи у контейнер для яєць. Найкраще такі місткості використовувати, коли потрібно висіяти насіння огірків, кавунів, дині. Коли розсада підросте, її можна разом зі шкаралупою висаджувати у ґрунт. Досить її лише трохи пом’яти, щоб коріння могло зростати без зайвих перешкод.

Один раз через 2-3 роки, в залежності від кислотності ґрунту, порошок можна вносити під осіннє перекопування для розкислення ґрунту (1-2 склянку на 1 м²). Якщо ґрунт дуже кислий, то потрібно насипати більше – 1 кг на м².

Груба шкаралупа крім підвищення родючості, поліпшує структуру ґрунту. Оскільки процес розкладання шкаралупи тривалий, то її ефект, як розпушувача ґрунту, буде діяти кілька років.

Для збагачення компосту товчену шкаралупу закладають в компостні купи.

Варто знати, що шкаралупа навіть у великій кількості не завдає шкоди рослинам. І ще: чим дрібніші шматочки шкаралупи, тим легше витягнути з неї всі необхідні речовини.

Пам'ятайте, шкаралупа знижує кислотність ґрунту, тому нею не можна удобрювати рослини, що люблять кислий ґрунт, а це азалія, фіалки, камелія, гортензія, папороті.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також