Як боротися зі слимаками: 9 дієвих способів

Фото: відкриті джерела

Зазвичай слимаки з'являються на території заміської ділянки ранньою весною, а зникають лише пізно восени. Таким чином, плоди їхньої «праці» відчуваються практично весь сезон.

Найбільшу втрату саду слимаки наносять у вологу дощову погоду - такий клімат для них найприємніший, і в дощові дні вони воліють розмножуватися. Тому що слимаки є дуже плідними гермафродитами, одне їхнє спарювання може дати до 500 особин потомства.

У виборі продуктів харчування слимаки зовсім невибагливі, і вживають у їжу практично все - овочі й фрукти, траву і декоративні рослини. Порадник пропонує дев'ять способів боротьби з садовими слимаками.

1.Пастки
Найбільш гуманний спосіб боротьби зі слимаками - їхній лов. Для того, щоб піймати якнайбільше слимаків, увечері достатньо розмістити в саду в хаотичному порядку якнайбільше вологих предметів. Відмінно підійдуть мішки, шматки фанери й папір, вологі дошки, а також капустяне листя. Уже зранку можна буде збирати багатий «урожай».

2.Чистота
Слимаки дуже неохоче перебувають у чистому і сухому середовищі, тому одним з найдійовіших способів боротьби з ними можна назвати регулярне прибирання саду. Особливо ретельне прибирання варто проводити восени - прибрати все листя і залишки рослин, у яких так люблять зимувати слимаки.

3.Сонячні ванни
Прямий вплив сонця дуже шкідливий для слимаків, тому варто регулярно очищати сад від бур'янів, під якими утворюється рятівна для шкідників тінь.

4.Допомога лісу
Вживати слимаків у їжу дуже люблять ропухи, жаби, їжаки та багато птахів. Звичайно, не варто заради цього влаштовувати у себе в саду міні-зоопарк, але й проганяти з ділянки заблудлу жабу також не треба – може й допоможе в боротьбі зі слимаками.

5.Суха земля
Cлимаки просто обожнюють вологе середовище, тому логічно, що відмінним способом боротьби з ними може стати сушіння ґрунту шляхом дренажування території. До речі, так убиваються два зайці - і слимаків зменшиться, і рослини будуть краще почуватися.

6.«Хімічна зброя»
Ніжним створінням на кшталт слимаків зовсім не подобаються мінеральні добрива та кальцій, тому фахівці рекомендують щедро удобрити ділянку цими речовинами. Головне, не переборщити - від зайво великої кількості добрив можуть постраждати й культурні рослини.

7.Спеціалізовані засоби
У принципі, можна й не винаходити велосипед, а просто нанести візит у найближчий магазин для садівників. Там напевно можна буде купити засіб, спеціально розроблений для боротьби зі слимаками. Головне, треба дотримуватися всіх вказівок, написаних в інструкції.

8.По пивку
Крім вологого клімату та ґрунту, слимаки просто обожнюють пиво. Цю слабість шкідників гріх не використати проти них самих. Фахівці радять закопати в землю склянку, наполовину заповнену пінним напоєм, але так, щоб у слимаків був до неї вільний доступ. Наступного ранку у склянці гарантовано знайдете кілька десятків шкідників.

9.Спеції
Деякі експерти-садівники стверджують, що назавжди вигнати слимаків з ділянки можна за допомогою ароматних спецій - розмарину, сушеної петрушки, базиліка або кінзи. Спеції потрібно просто розкидати по ділянці. Ніяких гарантій немає, але спробувати можна.

Читайте також