Як дбати про гігієну телефона?

Плюс одна корисна порада, аби зменшити свої ризики захворіти — дбати про гігієну телефона від Уляни Супрун.

CDC рекомендує очищувати поверхні, до яких ми часто торкаємося (“high-touch” surfaces), а телефон — це саме така поверхня. http://bit.ly/2Q16gZd За даними дослідження Dscout, в середньому люди торкаються телефону понад 2600 разів на день. Для більш активних користувачів ця кількість сягає більш ніж 5 тисяч разів. http://bit.ly/2VXhT7h

Загалом наші телефони дуже брудні. Тут писали про це докладно: http://bit.ly/2Iz1gqE Якщо коротко — на них залишаються не лише сліди від пальців, волога, жир і піт від скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду, а й можуть виживати небезпечні патогени — патогенні штами кишкової палички, антибіотикорезистентні стафілококи чи стрептококи та інші. Вони можуть виступати збудниками кишкових та шкірних інфекцій, підвищити ризики гострого кишкового отруєння або викликати грип.

Стосовно ризику підхопити коронавірус COVID-19, то він також теоретично є. Поки ще точно невідомо, як довго вірус SARS-CoV-2, який викликає хворобу, виживає на поверхнях. Але, схоже, що він поводиться, як і інші коронавіруси.

Вони можуть зберігатися на поверхнях від кількох годин або до кількох днів. Тривалість залежить від різних умов — типу поверхні, температури, вологості навколишнього середовища. Наприклад, вірус, що викликав спалах SARS-CoV у 2002-2003 роках витримував три доби на пористих поверхнях, як-от картон чи тканина, стільки ж на металевій поверхні, і близько 60-96 годин на пластику і склі. http://bit.ly/2O42Rrwhttp://bit.ly/38C7n8j

Вірус, що викликав спалах MERS-CoV у 2012 році, може витримати в середньому 48 годин за температури 20 градусів Цельсія на різних поверхнях. http://bit.ly/335Jipi

То як дбати про гігієну телефона:

? Коли користуєтеся ним у громадському транспорті, пам’ятайте, що тут потенційно є багато збудників хвороб. Тому є сенс користуватися телефоном менше, зокрема, не чіпати поручні та інші поверхні, а потім брати телефон до рук. Якщо руки не помити, а потім торкнутися очей, носа чи рота, таким шляхом патогени можуть потрапити у ваш організм.

? Для очищення поверхні рекомендують використовувати тканину з мікрофібри, теплу воду і мило. Виробники телефонів рекомендують змочити тканину у воді з милом та акуратно (щоби рідина не потрапила в отвори) протерти всі поверхні, попередньо вимкнувши телефон.

? Також можна використовувати спиртовмісні дезінфектанти. До прикладу, спиртовмісний дезінфікуючий засіб, спрей чи серветки на основі ізопропілового спирту. Але є ризик, що вони можуть пошкодити екран телефону.

? Для очищення можна приготувати розчин з 60% води та 40% спирту. Так само як і з водою і милом, потрібно змочити тканину з мікрофібри у цьому розчині і протерти поверхні. Опісля цього витерти сухою тканиною.

? Ще один спосіб — спеціальні ультрафіолетові бокси. Такий пристрій виглядає як коробка чи кейс, у який поміщають телефон на певний час, де з допомогою ультрафіолетових ламп відбувається очищення. Такі бокси визнані найбільш ефективним способом для знищення патогенів. Утім, він найбільш дорогий. http://bit.ly/38A6wVE

В будь-якому разі очищення телефона буде малоефективним, якщо не дбати про власну гігієну рук!

 

Читайте також