Як доглядати та чим підгодовувати троянди у серпні: корисні поради

Фото - відкриті джерела

Троянди – це безперечна прикраса кожної клумби в саду або біля будинку. Кінець літа – час, коли їм потрібно приділити багато часу. Адже вони ще цвітуть в повну силу. При цьому на гілочках з’являється молода поросль, інформує Моє домашнє натхнення.

Від того наскільки якісний догляд отримають троянди в серпні залежить їх зимівля. Тим більше, що доглядати за трояндами на початку осені, набагато легше, ніж в кінці весни-початку літа.

У цей час потрібно було приділити увагу п’яти важливим моментів:

  • внесення добрив (обов’язково потрібно підгодувати троянди в серпні);
  • чищення і формування кущів;
  • боротьба зі шкідниками;
  • догляду за ґрунтом;
  • підготовка до зими ( утеплення та укриття трояндових кущів ).

В кінці літа не варто забувати про прополювання розарію. Як і протягом усього вегетаційного періоду під кущами не повинно бути бур’янів. У серпні вони не тільки тягнуть харчування з ґрунту, але і є місцем для розмноження грибків.

У разі необхідності покладається проводити розпушування ґрунту і полив. Вологи в ґрунті завжди має бути достатньо. Пересохла земля не дає кущам повноцінно розвиватися. Але і застою води троянди не терплять.

Чим підгодувати троянди в серпні

Це головне питання в догляді за квітучими кущами. Тільки не варто перегодовувати рослини. Загалом має бути в міру і вчасно.

Підживлення троянд в серпні необхідне для їх рясного цвітіння. Причому найкращий ефект досягається при одночасному застосуванні органічних добрив і мінеральних комплексів. Використання останніх дозволяє отримати швидку дію. У той час, як органіка проявить себе набагато пізніше. Причому вона має ще один плюс – завдяки їй поліпшується структура ґрунту.

В кінці липня покладається внести органічне добриво. У серпні добриво троянд має припадати на середину і кінець місяця. У цей час потрібно було використовувати калійно-фосфатні суміші. Якщо погода стоїть суха, то їх додають в воду для поливу. Після дощу їх можна просто розсипати під кущем і розпушіть ґрунт. До речі, розпушування необхідно і після поливу з підгодівлею. На один рожевий кущик рекомендується використовувати по 10 г суперфосфату і 5 г хлористого калію.

В останню літню підгодівлю можна використовувати калій і магнезію. Це повне комплексне добриво розводять у 10 літрах води. На цей об’єм рідини мінеральної суміші покладається брати тільки дві столові ложки.

Однак, якщо троянди рясно цвітуть, а їх зростання можна назвати активним, то це служить сигналом про те, що в ґрунті поживних речовин досить. Тому мінеральні комплекси вносити не потрібно. Варто обмежитися тільки органікою.

Позакореневе підживлення троянд

Воно повинне здійснюватися тільки до або після цвітіння.

Існують відмінні рецепти, чим удобрювати троянди в серпні:

  1. Подвійний суперфосфат (50 грамів) залити літром води. Залишити на 4 години. Розвести настій в 10 л води.
  2. Ще чим підгодувати троянди в серпні, так це попелом. Золу (2 склянки) залити літром окропу. Поставити на вогонь і кип’ятити близько 15 хвилин. Процідити через тканину. У 10-літровому відрі води розвести цей відвар з однією пігулкою мікродобрива.
  3. Гумат натрію (10 грамів) додати в трилітрову банку гарячої води. Наполягати протягом ночі. Стакан такого настою покладається розводити в 5-ти літрах води.
  4. Сечовину (30 г) додати в відро води та обприскати кущі.

Догляд за трояндами в серпні: обрізка та обробка від шкідників

Робота по формуванню кущів спрямовані на те, щоб видалити молоді пагони (ті, що з’явилися в серпні) і гілки шипшини. Останні шкодувати не варто. Їх потрібно було обрізати навіть нижче рівня ґрунту. А молоді гілочки не встигнуть зміцніти до зими. Тому змерзнуть й загинуть. Тобто стануть місцем для розвитку захворювання і розмноження комах.

Під час обрізки куща троянди в серпні потрібно видаляти відцвілі бутони. Це зробить рослину більш ошатною. До того ж поживні речовини з підгодівлі для троянд підуть на формування більш міцних гілок.

У серпні у рожевого куща покладається обрізати всі пагони, які можна назвати слабкими, а так само сліпими (без бутонів). Якщо гілки сильно згущують центр куща, то їх теж рекомендується видаляти.

Якщо під час догляду за рожевим кущем були виявлені шкідники, то їх необхідно знищити. Для початку змити їх сильним потоком води з садового шланга. Потім повинна слідувати обробка куща троянд безпечним для людей інсектицидом. Іноді допомагає просте обприскування троянди розчином господарського мила. Але після нього покладається стежити за рослиною, якщо така обробка не допомогла, то доведеться вдаватися до допомоги хімічних препаратів.

Читайте також