Як доглядати за глянцевою кухнею: поради для господинь

Фото з відкритих джерел

Якщо ви власник глянцевого гарнітура, то, швидше за все, вже зіткнулися з його типовими проблемами: дрібними подряпинами, "розводами" і відбитками пальців в місцях «активного дотику». Якщо від цих «художеств», оскільки вони дуже добре видно на яскравому сонці, у вас теж серце обливається кров'ю, запрошуємо почитати про те, які проблеми виникають під час догляду за глянцевою кухнею, як і чим її мити без "розводів" і подряпин.

Пропонуємо вашій увазі «неохайний» ТОП-3 проблем з лакованими фасадами і методи їх вирішення.

Проблема №1. Весь фасад в плямах і "розводах"

Сміємо припустити, що на полиці у вас вже накопичився цілий арсенал миючих-чистячих, ви постійно намиваєте і натираєте кухонні меблі, а вона все одно в «пальцях» і краплях. Ось які питання можуть виникнути у любителів глянцю в першу чергу. 
 
Чим відмити від жиру? 

У продажу зараз безліч засобів для знежирення посуду і меблів. Можете скористатися навіть звичайним Fairy, Persil та їм подібними. Нанесіть гель на ганчірочку з мікрофібри, спініть і протріть їм фасади. Потім змийте чистою водою і протріть поверхню насухо. Для останнього кроку краще використовувати одноразові ганчірки в рулонах.

Лайфхак: для експрес-догляду за глянцевими меблями можна використовувати звичайні вологі серветки, навіть найдешевші. Якщо щодня проходитися ними по гарнітуру, можна уникнути "розводів" і підтримувати його охайний стан. 
 
Щоправда, для генерального прибирання такий спосіб не підійде. Тому якщо смажите з відкритою кришкою і жиру потрапляєна меблі - не полінуйтеся і відразу протріть її ганчірочкою, поки жир не «скам'янів».

Які засоби можна і не можна використовувати? 
Запам'ятайте золоте правило: ні в якому разі не використовуйте в прибиранні абразиви і речовини з агресивним складом. Глянцеву кухню не відмити засобами, які містять порошок, розчинник або кислоту - так ви тільки зітрете поверхню, і вона покриється дрібними тріщинами і подряпинами. 

Спиртовмісні речовини також не рекомендовані - від них глянець тьмяніє і втрачає первинний зовнішній вигляд. 
 
У складі миючих повинні бути відсутніми такі компоненти: 

  • спирт;
  • ацетон; 
  • хімічний розчинник; 
  • скипидар; 
  • нітрогліцерин; 
  • синтетична смола; 
  • хлор. 

Наявність цих компонентів може пошкодити глянцеве покриття.

Проблема №2. Пожовкла або вицвіла глянцева поверхня меблів 

На жаль, з часом глянсове покриття може втратити свій первісний колір і набути жовтуватого або зеленуватого відтінку. Зазвичай це відбувається в місцях, куди потрапляє сонячне світло, і тільки з дешевими фасадами, покритими поліуретановими лаками або ПВХ-плівками підозрілої якості. Акрилові покриття коштують дорожче, але вони більш стійкі до ультрафіолету і не пожовтіють з часом. 
 
Пофарбовані МДФ фасади теж можуть пожовтіти з часом - якщо вони були покриті фарбами на основі алкіду.

Відновити первісний колір за допомогою побутової хімії вже не вийде. Один із способів повернути фасадам «колишню велич» - шліфування та фарбування якісною емаллю або обклеювання хорошою плівкою (не китайські). Але знайти підрядника, який погодиться провести таку реставрацію, буде досить складно. 
 
Більш легкий варіант - повна заміна дверцят. В цьому випадку ви, спираючись на минулі помилки, можете вибрати глянсову акрилову, пластикову або дерев'яну кухню. 
 
Якщо жовтизна з'явилася в результаті багаторічного впливу на меблі жиру і кіптяви, то можна спробувати її очистити: 

  • Змішайте оцет або очищувач для дерева з водою в пропорції 1: 1 і налийте отриманий розчин в пляшку з розпилювачем. 
  • Побризкайте в якомусь непомітному місці, протріть кілька разів круговими рухами м'якою губкою, попередньо вдягнувши гумові рукавички. Переконавшись, що з поверхнею все добре, протріть все пожовклі місця. 
  • Ретельно промийте губку чистою водою і змийте розчин з фасадів. 
  • Протріть все м'якою сухою тканиною.

Якщо цей спосіб не допоміг, можете спробувати спеціальну пасту для миття меблів і сантехніки на кухні. Спочатку також нанесіть трохи засобу на непомітне місце, щоб переконатися в його безпеці. 
 
Проблема № 3. З'явилися подряпини 

Якщо подряпина невелика, спробуйте старий добрий засіб - соняшникову олію. Спробуйте змочити в ній ватний диск і протерти поверхні.

Якщо ж подряпина «середнього ступеня тяжкості», але не доходить до дерева, можна використовувати воскову поліроль. Гарненько протріть нею пошкоджене місце, поки воно не стане гладким. Також спробуйте спеціальний лак-спрей для ремонту дверей (безореольний, на основі однокомпонентного акрилу). Його можна придбати у виробників або продавців дверей - в звичайному ремонтному магазині навряд чи знайдете.

Читайте також