Як доглядати за картоплею, аби мати щедрий врожай

В Україні склалися сприятливі погодні умови, які дозволяють вирощувати картоплю як у промислових масштабах, так і на невеликих присадибних ділянках. Здавалося б, вирощуючи щороку таку популярну культуру, вже все відомо про особливості вирощування картоплі. Однак у дачників все ж залишаються питання з приводу правильного і своєчасного догляду.

Картопля хоч і не примхлива культура, але без видалення бур'янів, підгортання, захисту від хвороб обійтися складно. Адже бур'яни і грибкові захворювання заважають культурним рослинам повноцінно розвиватися, і в результаті отримуємо незначний, хворобливий урожай або не отримуємо його зовсім. Тому в статті ми розповімо, як правильно доглядати за посадками картоплі, щоб восени і взимку насолоджуватися смачними плодами своєї праці.

Підгортання посадок

Городники дотримуються різних думок з приводу підгортання картоплі. Деякі вважають, що робити це потрібно в будь-якому випадку. Однак підгортання здатне як нанести шкоду, так і поліпшити розвиток рослин. У спеку, коли немає можливості часто поливати рослини, картоплю краще не підгортати. Від спеки плоди запечуться, перебуваючи у ґрунті. Тому рекомендується рихлити ґрунт, коли у верхніх шарах ґрунту утворюється кірка.

Якщо ж погода більш прохолодна і волога, робити підгортання рекомендується. Якщо погода сильно мінлива і є загроза поворотних заморозків, перший раз підгорнути бажано, як тільки з'являться сходи. Так ви не тільки захистите картоплю, але і позбавитеся частини бур'яну.

Підгортати рослини вдень не бажано, краще знайдіть для цього час вранці або ввечері. Перед початком процедури полийте рослини. Перший раз підгортають картоплю, коли рослини висотою трохи більше 10 см, другий раз — через три тижні.

Видалення бур'янів

На ділянці з картоплею не обійтися без цієї трудомісткої, але необхідної процедури. Бур'яни, особливо на ранніх етапах розвитку культури, заважають картоплі повноцінно рости. Бур'яни забирають на себе більшу частину поживних елементів, вологи, через що картопля пригальмовує в рості, а бульби в підсумку виходять дрібні.

Прополка займає багато часу і сил, а якщо на ділянці розрослися багаторічні і швидкозростаючі бур'яни, позбутися від них легше за допомогою гербіцидів. Так, до того, як сходи культури з'являться, або після нагортання гребнів до появи сходів можна застосувати препарат Дуал Голд. 32 мл препарату розводять в 10 л води; для обробки сотки достатньо 5 л розчину.

Гербіцид, який можна використовувати після появи сходів культури, препарат Тітус. Застосовується 1 раз, після того, як ви перший раз підгорнути посадки. На сотку посадок застосовується 0,5 г препарату, розведених в 10–літровому відрі води.

Полив культури

Оскільки картопля не завжди вирощується виключно на пристосованих для цього полях і дачних ділянках, городники інколи обходяться і без поливу. Уся волога, яку отримують рослини, — це дощі. Але помилково думати, що картоплю не треба поливати. Конєва система культури не проникає глибоко у ґрунт, при цьому бадилля зростає густе, а в бульбах багато соку. Щоб сформувати міцну наземну частину і великі бульби, картоплі потрібна волога. Якщо погода стоїть суха, не йдуть дощі, взяти цю вологу немає звідки. У такому випадку бадилля почне в'янути, а бульби перестануть розвиватися. Якщо ви не бажаєте такого результату своєї праці, не забувайте про полив.

Коли коріння картоплі знаходиться в сухому ґрунті, воно не може наситити рослину вологою і поживними речовинами. Поливати культуру бажано залежно від погодних умов і клімату, де вирощується культура. Наприклад, на півдні країни без поливів обійтися складно, тоді як у північній частині, особливо коли часто випадають дощі, поливають рослини лише кілька разів за сезон. В середньому, поливати картоплю рекомендується раз на 7–10 днів, але рясно, щоб ґрунт був вологим на глибину 50 см.

Як тільки помітили, що бадилля рослин трохи прив'януло і втратило пружність, потрібно полити картоплю. Якщо верхівки трохи прив'янули, це не зашкодить бульбам, важливо, щоб ви відреагували на зміну листя і встигли полити рослини. Поливати рекомендується по борознах, тому що при дощуванні є ризик, що картопля захворіє грибковим захворюванням.

Підживлення культури

Підгодовувати картоплю можна під корінь і по листу. Краще удобрювати рослини, коли вони вже зійшли.

Під корінь, до підгортання картоплі, вносять мінеральні добрива, сечовину або коров'як. У першому випадку змішайте азот (1 частина), фосфор (1 частина) і калій (2 частини), розведіть в 10 л води 25 г такого добрива і підгодуйте культуру. Для підгодівлі сечовиною 1 ст.л. додайте у відро води, розпуште ґрунт, а потім внесіть під рослини. Також можна 1 л свіжого гною розвести у відрі води, дати побродити, а потім полити міжряддя.

Для позакореневого підживлення можна використовувати мінеральні добрива. Вони добре розчиняються у воді і містять потрібні картоплі корисні мікроелементи. Проводити такі підгодівлі краще після прополки ввечері, щоб не обпекти листя культури. Під час позакореневого підживлення потрібні речовини швидко проникають в рослину. У результаті культура краще і швидше розвивається, що позитивно позначається на врожаї.

Захист від хвороб

Як і інші культурні рослини, картопля може захворіти. Неправильна агротехніка, несприятливі погодні умови можуть призвести до стресу рослини або стати причиною грибкових захворювань. Для того, щоб праця протягом усього сезону не була даремною, потрібно вчасно обробити рослини для захисту від хвороб.

Так, через 2–3 тижні після того, як з'явилися сходи (залежно від погоди) потрібно провести обробку препаратом Ридоміл Голд. Це контактно–системний фунгіцид широкого спектра дії. Препарат має найбільш тривалий період, якщо порівнювати з препаратами-аналогами, а також дозволить контролювати практично всі грибні захворювання культури, включаючи фітофтороз. Особливо важливо застосування препарату в сиру погоду, коли часто йдуть дощі. Для обробки потрібно 50 г препарату розвести в 10 л води. Такого робочого розчину вистачить для 2 соток посадок. До речі, застосовувати Ридоміл Голд можна не тільки на картоплі, а й на томатах.

Через 12–14 днів обробку препаратом рекомендується повторити, додавши до нього ще препарат Ізабіон. Це біостимулятор, який покращує розвиток кореневої системи, сприяє процесу накопичення цукрів, синхронізує цвітіння і дозрівання плодів.

При перших симптомах захворювань рекомендується використовувати лікувальний препарат Квадріс. Він бореться з усіма поширеними хворобами: борошнистою росою, фітофторозом, плямистостями. Препарат не є небезпечним для споживачів, культурних рослин і навколишнього середовища. Крім того, діюча речовина ще має вплив на хлорофіл, тому впливає на озеленення рослин.

Коли викопувати урожай

Своєчасність збирання врожаю — це запорука високих смакових якостей бульб і хорошої лежкості картоплі. Якщо викопати середньостиглі та пізні сорти рано, вони не встигнуть повністю сформувати шкірку. Через це врожай швидко псується і не зможе довго зберігатися. Якщо ж перетримати бульби в землі, вони втрачають смак, починають хворіти.

Вираженою ознакою, що час викопувати урожай, є засохле бадилля. Якщо воно підсихає, значить підземна частина перестає отримувати харчування, бульби повноцінно сформувалися, тому їх можна діставати. Як ще орієнтуватися, що урожай пора викопати:

Сорт — перед посадкою картоплі потрібно враховувати особливості сорту і терміни дозрівання. Рання картопля викопується раніше, ніж пізні сорти.
Погода протягом вегетації — чим менше опадів було, тим урожай дозріває швидше. Однак на якість врожаю це не впливає.
Стан ґрунту і погода перед викопкою — земля повинна підсохнути перед копкою бульб, інакше це ускладнить процес. Картопля буде з налиплою землею, що знижує лежкість плодів. Намагайтеся викопати картоплю до затяжних опадів.
Догляд за картоплею не вимагає багато сил, але пускати все на самоплив теж не можна. При своєчасному догляді і правильному захисті рослин від хвороб навіть з невеликої ділянки можна зібрати багатий урожай смачної, якісної картоплі, яка буде довго зберігатися.

Читайте також