Як доглядати за полуницею влітку: прості поради для дачників

Ілюстративне фото

Навіть після того, як урожай зібрано, догляд за полуницею триває. Адже полуниці необхідно відновитися, зміцніти й наростити зачатки бруньок для наступного врожаю.

1. Найперше, слід прополоти полуницю, розпушити ґрунт на глибину до 10 см (біля самих кущів працюйте сапкою обережно, щоб не пошкодити кореневу систему), підгорнути.

2. Важливо слідкувати, щоб ґрунт на грядках не пересихав. Поливати потрібно нечасто, приблизно раз на тиждень або на декаду, але рясно, щоб ґрунт просочився вологою глибше – поверхневі поливання користі не принесуть.

3. Підживлення полуниці. Прекрасно зарекомендувало себе органічне добриво для полуниці – кінський гній, перегній або коров'як. Добре відгукується полуниця і на внесення в якості підживлення курячого посліду. Можна також скористатися сучасними засобами – мінеральними добривами, наприклад, амофоскою, до складу якої входить азот, фосфор і калій, а також магній, сірка та кальцій. Вкрай небажане внесення хлорвмісних добрив, оскільки полуниця погано зносить хлор.

4. Відразу після видалення бур'янів і розпушування ґрунту розкладіть по ділянці дрібні шматочки коров'яку або кінського гною. Усі наступні поливання і дощі будуть поступово розчиняти ці субстанції, вивільнювати з них мікроелементи і доставляти вглиб ґрунту, до коріння полуниці. Але набагато швидше діє спосіб удобрення ділянки курячим послідом. Для цього свіжий послід у пропорції 1:20 розводять у воді, ретельно перемішуючи, і виливають склад під кущики полуниці. Витрата приблизно така: одне відро на 8-10 кущів полуниці. Якщо ви вирішили скористатися мінеральними добривами, розсипте їх по грядці, розпушіть сапкою ґрунт, а потім полийте ділянку.

5. Щоб після зволоження ґрунту на його поверхні не утворилася кірка, замульчуйте ділянку з полуницею торфом або сосновою хвоєю. Надалі і розпушувати ґрунт, і поливати полуницю можна крізь мульчу.

Джерело

Читайте також