Як дотримуються антитютюнового законодавства на Рівненщині?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Протягом липня-серпня у Рівному провели моніторинг з метою оцінити рівень виконання чинних законів, які забороняють курити у громадських місцях, рекламувати та стимулювати продаж тютюнових виробів, а також продавати тютюн з рук. Про це повідомили в пресслужбі обласної адміністрації.

«Це лише частина чинних антитютюнових норм, однак їх дотримання можна контролювати на регіональному рівні. Саме тому ми були зацікавлені у проведенні такого дослідження. Воно дозволило побачити, де саме є «слабкі місця» у виконанні чинних антитютюнових законів. Тепер потрібно приймати рішення щодо того, як усунути виявлені проблеми», - зазначила в.о. директора Рівненського обласного центру громадського здоров’я Людмила Країнська.

Моніторинг показав, що загалом, рівень дотримання заборони на куріння у громадських місцях варіює, залежно від місця. Наприклад, у кафе, барах та ресторанах частка порушень складає менше 5%. Основні види порушень – куріння кальянів. Факти куріння було зафіксовано на території 20% закладів охорони здоров’я, на 30% зупинок громадського транспорту та у 10% підземних переходів. На дитячих майданчиках на момент здійснення моніторингу не курили. Разом з тим, майже в усіх цих місцях було зауважено наявність недопалків під ногами, що свідчить про те, що рівень порушень закону вищий.

Варто окремо зазначити, що лише в половині закладів громадського харчування, на 8% зупинок, у 45% переходів та на 10% дитячих майданчиків були знаки про заборону куріння, хоча наявність таких знаків – пряма вимога закону.

Продаж тютюнових виробів з рук також є проблемою міста. Вуличні торговці продають сигарети без акцизних марок (переважно, іноземного виробництва).

Усі з досліджених точок продажу (супермаркети, магазини, кіоски) продавали сигарети. В усіх з них сигаретні пачки були розміщені на видноті та оформлені спеціальним чином – розміщені на яскравому фоні, підсвічені, збільшені у розмірах, розміщені на рівні дитячих очей. Відповідно до чинного законодавства, таке розміщення сигаретних пачок не є порушенням, хоча 72% дорослих українців сприймають це саме як рекламу.

У майже 60% місць продажу було помічено стимулювання продажу тютюнових виробів (знижки, акції, продаж сигарет з кількістю понад 20 шт. у пачці, наявність промоутерів тощо). У 88% місць продавали тютюнові вироби для нагрівання (iQOS, glo), а у 67% - нікотиновмісні вироби (VELO); майже усі ці точки продажу мали рекламу цих продуктів. Лише у 30% місць було розміщено знаки про заборону продажу тютюнових виробів неповнолітнім.

За інформацією РОДА.

Читайте також