Як дожити до 100 років: шведські секрети довголіття

Фото - ілюстративне

Швеція - країна довгожителів. При цьому більшість людей пенсійного віку веде активний вік життя, а багатьом 80-річним старим не даси і 50. Шведський геронтолог Бертіл Марклунд розкриває 10 секретів міцного здоров'я своїх співвітчизників.

Згідно з результатами досліджень, які наводить Марклунд в своїй книзі «10 золотих правил здоров'я», гени впливають на тривалість життя тільки на 25%, а ось інші 75% визначає наш спосіб життя. З цього автор робить висновок: «Кожен з нас сам вибирає, як він хоче старіти або як не старіти».

Проаналізувавши спосіб життя шведських пенсіонерів, автор виділив головні секрети їх довголіття. І що найцінніше, в його рекомендаціях немає нічого важкого - ні хитромудрих рецептів зелених смузі, ні складних асан з йоги. Потрібні лише здоровий глузд і трохи сили волі.

1. Станьте активніше

Шведи - спортивна нація. Вранці половина країни виходить на пробіжку, а в кінці лютого в школах влаштовують спеціальні спортивні канікули, щоб сім'ї могли поїхати в гори - покататися на лижах і сноубордах.

Фізична активність знижує рівень стресу і стимулює вироблення гормонів щастя. Проте марно і навіть шкідливо тренуватися 5 разів на тиждень. Просто намагайтеся більше ходити пішки або їздити на велосипеді, грайте з дітьми в футбол чи хокей, займайтеся танцями або скелелазінням.

Нехай рух буде в задоволення. Тільки так фізична активність стане корисною звичкою. Це краще для організму, ніж рідкісні, але виснажливі тренування від випадку до випадку.

2. Не переживайте через дрібниці

Доктор Марклунд нагадує, що «реакції стресу необхідні нам для виживання». Однак, якщо ви виходите з себе кожен раз, коли не можете знайти в сумці ключі від будинку або хтось підрізав вас на дорозі, це поганий симптом.

Потрібно навчитися контролювати емоції і не дозволяти дрібних неприємностей вибивати вас з колії. Тут немає універсальних рецептів. Комусь досить глибоко вдихнути і дорахувати до 10. Іншим може знадобитися допомога психоаналітика або тренінг з управління гнівом. У будь-якому випадку попросіть близьких вказувати вам на випадки, коли ви «заводитеся через дурниці».

3. Спіть добре, але в міру

Вночі організм відновлюється. Хронічний недосип тут же позначається на зовнішньому вигляді, послаблює імунітет, призводить до надмірної ваги і різних захворювань. Однак спати більше 10 годин на добу теж шкідливо. За даними досліджень, проведених в Гарварді, це негативно позначається на якості сну і веде до погіршення пам'яті.

4. Шукайте сонце

Швеція - не найтепліша країна. Однак її жителі навчилися витягати максимум з кожного погожого дня і в гарну погоду не сидять вдома або в офісі. Принаймні, обідню перерву всі намагаються провести на терасі кафе або в парку.

Всім відомо, що вітамін D виробляється в організмі під впливом сонячних променів. А він життєво необхідний для нормальної роботи нервової системи, міцних кісток і імунітету.

5. Харчуйтеся збалансовано, помірковано, але різноманітно

Марно сидіти на дієтах і влаштовувати розвантажувальні дні. Досить просто мінімізувати споживання рафінованого цукру, напівфабрикатів, ковбас і копченостей. Налягайте на рослинний білок, продукти, багаті незамінними жирними кислотами (жирна риба, рослинні масла), антиоксидантами і вітамінами.

Швеція багата рибою і морепродуктами: лосось і оселедець там їдять навіть на сніданок. Крім того, скандинави поважають овочі, в першу чергу різноманітні коренеплоди, і цільнозерновий хліб і молочні продукти. М'ясо їсти не забороняється, але краще не кожен день.

6. Пийте воду і ... каву

Зволоження необхідно організму для нормального функціонування. Маленьке нагадування: тіло на 60% складається з води і кожен день втрачає до 1,5 літрів вологи. Якщо воно не заповнюються, клітини не можуть оновлюватися належним чином, нервові імпульси проходять повільніше, організм старіє швидше.

Запаси вологи можна поповнювати не тільки за допомогою чистої питної води. Волога з овочів і фруктів, рідкі супи, чай і кава теж підходять.

До слова, останнім часом лікарі все частіше говорять про користь кави. Так, Бертл Марклунд приводить в книзі дані, що доводять, що кофеїн і антиоксиданти кави сприяють зменшенню ризику діабету, хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Автор нагадує, що Швеція займає друге місце в світі по споживанню кави на душу населення. У кожного шведа у будинку є кавоварка. Середньостатистичний швед випиває 3-4 чашки цього напою в день, а деякі і більше.

7. Слідкуйте за вагою

Надмірна вага призводить до серцево-судинних захворювань і діабету. При цьому, на думку доктора Марклунда, щоб не повніти, досить їсти повільно, ніколи не брати добавки і вибирати корисні продукти.

8. Дбайте про зуби

Гігієна порожнини рота впливає на всю систему кровообігу. Кровоточиві ясна або запалення можуть стати причиною серйозного захворювання і навіть зараження крові. Тому не забувайте двічі на рік відвідувати стоматолога, ретельно чистити зуби і не налягати на солодке.

9. Думайте позитивно

Поганий настрій призводить до депресії, занепаду сил, хронічної втоми. Гарна новина для тих, у кого келих завжди наполовину порожній: песимізм виліковний. І способів безліч. Потрібно оточити себе позитивно налаштованими людьми, більше часу проводити з близькими, допомагати тим, хто потребує, намагатися робити світ кращим і відзначати все хороше, що з вами відбувається.

Наприклад, спробуйте протягом тижня кожен день записувати в блокнот три речі, які змусили вас по-доброму посміхнутися. І дуже скоро ви зрозумієте, що приводів для радості не так уже й мало.

10. Ведіть активне соціальне життя

Люди, які часто відчувають самотність, вмирають раніше. У них в крові високий відсоток білка фіброгена. Цей білок викликає формування тромбів, які призводять до розвитку серцево-судинних та інших захворювань.

Тому частіше зустрічайтеся зі старими друзями і заводьте нових, збирайтеся на сімейні обіди або придумайте хобі, яке допоможе частіше бувати серед однодумців. Хороші варіанти - уроки танців, шахи, гурток гончарного майстерності або курси живопису.

Джерело: psychologies

Читайте також