Як карантин вплинув на оренду квартир у Рівному

Через пандемію коронавірусу та запровадження карантину увесь ринок нерухомості у Рівному та загалом в Україні знаходився у підвішеному стані. Із зрозумілих причин люди значно менше стали цікавитися купівлею та орендою житла, відповідно й роботи у ріелторів значно поменшало.

З настанням осені ринок нерухомості у Рівному знову активізувався. Сприяють цьому традиційно приїзд студентів, міграція працівників та повернення з відпусток.

У Рівненському регіональному відділенні Асоціації фахівців з нерухомості України розповіли, що зараз люди почали більше цікавитися орендою недорогих квартир.

Попит на оренду дорожчого житла впав. Люди зараз обмежені фінансово, деякі закрили свій бізнес, хтось звільнився з роботи. Тому більшість почали шукати економніші варіанти. Ціни на оренду квартир після жорстокого карантину несуттєво змінилися. Вони трохи знизилися, але це майже не відчутно – можливо на 10%. Якщо говорити про однокімнатну квартиру в абсолютно простому стані, з ремонтом часів Радянського Союзу, у спальному районі, то це від 3500 до 4000 + комунальні послуги. Двокімнатна квартира обійдеться від 4 до 5 тисяч гривень, – зазначив ріелтор Денис Портной.

Після карантину у Рівному знизився попит на оренду квартир у новобудовах. Це теж пов’язують з фінансовими можливостями громадян. До ріелторів зараз здебільшого звертаються у пошуках невибагливого, однак надійного житла, з якомога більшим переліком наявних зручностей.

– Зазвичай це те, в чому є потреба у людей. Це пральна машинка, холодильник, меблі, якась шафа, а також бойлер чи колонка, щоб користуватися гарячою водою. З початком опалювального сезону гарячу воду увімкнуть, але вона буде коштувати досить дорого. Якщо у квартирі є автономне опалення, то це взагалі вигідна пропозиція, бо дозволяє економити до 50% на опаленні. Оренда такого житла може бути дорожчою, але за рахунок економії на опаленні, вона перекриває вартість комунальних, – кажуть в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Вартість оренди квартири у спальних районах Рівного, наприклад на «Північному» та «Ювілейному», відрізняється несуттєво. Ціна може змінюватися лише у центральній частині міста, додають ріелтори.

Читайте також