Як куріння кальяну впливає на коронавірус

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Давно відомо, що куріння кальяну — небезпечна розвага, яка нічим не краща за цигарки. Але в контексті пандемії, слід нагадати, що окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А й іншого непотребу через кальян можна ще й захворіти на COVID-19.

У Німеччині було зафіксовано спалах 36 випадків COVID-19, які пов’язують з курінням кальяну в барі. З ними контактували понад 300 людей, серед яких були діти та підлітки, яких потім ізолювали на карантин. Детальніше

Одноразові мундштуки, які пропонують в кальянних барах, не більше, ніж омана безпеки захисту від інфекції. Адже є ще трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогени. Навіть, якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну шерять мікробів з усіма, з ким розкурюють його. Особливо, коли смачно видихають кальянний дим у повітря.

Останні дослідження та заяви науковців щодо зв’язку куріння кальяну та заражень COVID-19 зібрано в блозі Мікроб і я 

Щоб привернути увагу до проблеми кальянів та COVID-19, представники Національного інституту здоров’я в журналі Канадської медичної асоціації нещодавно опублікували відкритий лист: Автори звертають увагу на те, що куріння кальянів становить загрозу непропорційного підвищення частоти COVID-19 серед молоді.

Вони назвали кальяни ідеальним способом передачі нового вірусу. Дим кальяну, як і куріння звичайних чи електронних цигарок, робить дихальні шляхи вразливішими до респіраторних інфекцій та погіршує перебіг захворювання.

На сайті в підтримку Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну рекомендують повністю заборонити використання кальянів у всіх громадських закладах типу кафе, барів, ресторанів без жодних виключень, навіть за умови індивідуального використання мундштуків та шлангів. А також активно інформувати громадськість про високі ризики інфікування збудником COVID-19 при палінні кальянів. 

Та навіть без пандемії, є безліч причин відмовитися від куріння кальяну. 

  • Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.  Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму. 
  • Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється монооксид вуглецю. Люди, які вживають кальян протягом пів години, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію.
  • Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.
  • Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. 
  • Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.
  • Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. А також можуть народжувати з меншою вагою, ніж діти некурців. 
  • Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань. Детальніше
  • Кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.
  • Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства. З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальяни продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані. 

Не обирайте такий відпочинок та застерігайте від нього інших!

Джерело.

Читайте також