Як на Рівненщині минув день голосування?

фото ілюстративне

Спостерігачі РОГО «Комітет виборців України» 21 липня 2019 року проводили спостереження за ходом дня голосування та процесом підрахунку голосів на позачергових виборах народних депутатів України в Рівненській області.

Підготовче засідання і відкриття дільниць

На всіх дільницях Рівненської області, де побували спостерігачі РОГО КВУ, у складах дільничних виборчих комісій був забезпечений кворум. Випадків саботування проведення підготовчого засідання з боку певних членів дільничних виборчих комісій не зафіксували.

На всіх дільницях, де встигли побувати спостерігачі організації, підготовче засідання розпочалось у встановлений строк. Загалом ДВК Рівненщини дотримувалися встановленого порядку проведення підготовчого засідання.

В Рівному на дільниці 560981 (округ 153) контрольні листи повкидали не у відповідні скриньки. Кажуть, дуже поспішили вчасно відкритися. Голова комісії в той час роздавала списки виборців і не змогла проконтролювати. Тож склали відповідний акт.

Були допущені офіційні спостерігачі та інші особи, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення.

ДВК Рівненщини, переважно, розпочали голосування у встановлений законом строк – з 8:00. Хоча на дільниці 561011 в селищі Новий двір (округ 152) виборці вже голосували о 7:58. Бо комісія розпочала роботу на кілька хвилин раніше.

А на дільниці 560901 (округ 152) в Рівному навпаки: виборці зранку не могли проголосувати рівно з 8 години. Хоча дільницю і відкрили вчасно, однак комісія не була готова до роботи. Виборці заходили, а бюлетені тільки несли до столів. Члени комісії просили людей вийти, а ті відповідали, що вони вже мають право голосувати, оскільки вже є 8 година. Однак за хвилин 5 усе налагодилося. Також на цій дільниці малі скриньки для голосування не були пронумеровані і перевернуті. Крім того, секретар комісії не дала підписати спостерігачам контрольні листи.

Дотримання встановленого порядку видачі бюлетенів

Члени ДВК не завжди дотримувалися встановленого порядку видачі бюлетенів та голосування. Досить часто спостерігачі РОГО КВУ фіксували випадки, коли бюлетені виборцям видавав один член комісії замість двох. Як це передбачає законодавство. Голови ДВК скаржилися, що у їх складі недостатня кількість людей. У с. Карпилівка Рівненського району (округ 153, дільниця 560671) присутні члени комісії пояснили це тим, що інші «пішли пити каву».

Випадки видачі бюлетенів на підставі не передбачених законом документів

Випадки спроб і видачі бюлетенів на підставі непередбачених законом документів представник організації фіксували кілька разів.

Так, у с. Варковичі Дубенського району (округ 154, дільниця 560182) спостерігач Рівненського КВУ став свідком ситуацій, коли члени ДВК видавали виборцям бюлетені за пенсійним і водійським посвідченнями. На питання, чи показали паспорт, члени комісії відповідали, що це не обов’язково. Мовляв, достатньо пенсійного чи водійського посвідчення. На їхню думку, це теж документ, у якому є фото і який посвідчує особу.

У місті Дубно на дільниці 560858 (округ 154) незадовго до закриття спостерігач КВУ бачив, як молода жінка отримала бюлетені, маючи в паспорті інше прізвище, аніж у списку виборців. Спочатку члени ДВК не хотіли видавати їй бюлетень. Але жінка підійшла до голови комісії, пояснила ситуацію, мовляв, у списках вона значиться під дівочим прізвищем, але оскільки вийшла заміж, взяла прізвище чоловіка. Голова ДВК звірила дату народження і таки дозволила їй проголосувати.

В інших випадках були спроби видачі, але члени комісій реагували на зауваження спостерігачів і не вчиняли порушення.

Організація голосування: черги, порушення таємниці голосування, групове голосування

Зважаючи на низьку явку виборців, значних черг на виборчих дільницях Рівненщини впродовж усього дня 21 липня спостерігачі РОГО КВУ майже не бачили. Тому особливих проблем з організацією голосування не виникало.

Однак досить представники організації часто фіксували випадки відсутності необхідної кількості інформаційних плакатів про кандидатів і партії на дільницях.

В с. Обарів Рівненського району (округ 153, дільниця 560703) на дільниці не було плакатів двох партій. У с. Чудниця Гощанського району (округ 153, дільниця 560126) були плакати лише 16 з 22 партій. А в с. Карпилівка Рівненського району (округ 153, дільниця 560671) взагалі не було інформаційних плакатів партій. У всіх цих випадках члени комісій казали, що в ОВК їм їх не видали.

Дільниці 560979 і 560981 знаходилися в одному приміщенні ЗОШ №22 в Рівному (округ 153). І вони отримали один комплект інформаційних плакатів на двох. Тож одна комісія розмістила плакати партій, а інша – кандидатів.

Також досить частими були випадки, коли інформаційні плакати на дільниці розміщені на столах стосами. Наприклад, у с. Городок Рівненського району (округ 153, дільниця 560670). Члени ДВК пояснили, що директор будинку культури заборонив їм розміщувати їх на стінах. Як члени комісії визначали, чий плакат має бути зверху і відповідно першим впадав би у вічі виборцям, невідомо.

В місті Сарни на дільниці 560794 (округ 156) виникло непорозуміння між виборцями та членами комісії. На дільницю прийшло подружжя – незрячого чоловіка супроводжувала його дружина. Вона хотіла зайти в кабінку разом із ним, щоб допомогти проголосувати. Однак голова ДВК заперечила. Мовляв, потрібно, щоб допомагав інший виборець. Жінка ж наполягала на своєму. Мотивувала, що має підстави не довіряти стороннім людям, адже під час президентських виборів, коли проголосувати чоловіку допомагала не вона, в бюлетені нібито поставили позначку не за того кандидата. В результаті суперечки влаштували «кастинг» серед виборців-помічників, який тривав близько 10 хвилин. Коли ж незрячий чоловік проголосував, дружина наполягла, щоб їй показали бюлетень із позначкою.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства в такій ситуації виборцю з обмеженими можливостями має право допомогти проголосувати інший виборець. Має право це робити і дружина чоловіка, якщо вона не є членом виборчої комісії, кандидатом у депутати, його довіреною особою, уповноваженою особою партії, офіційним спостерігачем. А от демонструвати комусь результат виявлення іншого виборця – заборонено.

У Рівному на дільниці 560908 (округ 152) спостерігач Рівненського КВУ став свідком випадку голосування кількох виборців в одній кабінці одночасно. Сюди прийшла сім’я – батько, мати та дві доньки, старша з яких вже також має право голосувати. Отримавши бюлетені, всі члени родини зайшли в одну кабінку. Спостерігач повідомив про це голову комісії. Тим часом родина вже проголосувала і вийшла з кабінки. На зауваження голови ДВК, що це порушення, члени сім’ї сказали, що вони про це не знали і їх ніхто не попереджав. Загалом же подібні випадки були поодинокими.

Голосування на виборчих дільницях 560983 і 560988 у Рівному проходило в одному приміщенні: Рівненському центрі професійно-технічної освіти сервісу та дизайну. Але в різних вестибюлях. Цікаво, що ці сусідні дільниці належать до різних округів: 560983 – до 153, а 560988 – до 152.

Дільниця 560989 у Рівному (округ 152) знаходилася в приміщенні ДЮСШ №4. Але розмістили місце для голосування в невеличкому холі, при вході. А не в просторому спортивному залі. Це велика дільниця на 2118 виборців. Завдяки невеликій явці, під час присутності спостерігача Рівненського КВУ, черг не спостерігалося.

Агітація в день голосування

Впродовж дня голосування спостерігачі КВУ неодноразово фіксували факти незнятої агітації в день голосування на Рівненщині. Зокрема, в Рівному (округ 152), Гощанському, Рівненському (округ 153) та Дубенському (округ 154) районах.

Також у Рівному впродовж останніх днів було розміщено немало нових білбордів та сітілайтів, які не мали вихідних даних. Але при цьому були виконані в стилістиці окремих кандидатів та партій.

Робота правоохоронців на дільницях

В день голосування працівники правоохоронних органів, за нашими спостереженнями, відпрацювали на Рівненщині досить ефективно. Вони оперативно реагували на повідомлення про ймовірні порушення й водночас не заважали вільному процесу волевиявлення виборців.

Підрахунок голосів та передача даних і документації до ОВК

Випадків суттєвих затримок під час процедури підрахунку не було зафіксовано. Але традиційно деякі ДВК затягували процес, щоб «поставити остаточну крапку» на початку другої доби (22 липня) і мати два оплачувані робочі дні. Іншим способом було проставлення дати і часу складення протоколу наперед. Наприклад, у протоколі вказували час 00:05. А о 00:09 комісія вже здавала документацію в ОВК.

Основною проблемою на цьому етапі були помилки при складанні протоколів про підрахунок голосів виборців на дільницях, що зумовило потребу у виготовленні уточнених протоколів. Зокрема, в окрузі 153 було чимало помилок з неправильними номерами скриньок у протоколах.

Спостерігачі організації неодноразово фіксували факти, як члени окремих комісій намагалися переписати виборчу документацію в приміщенні ОВК або поблизу нього. Для цього вони брали із собою печатку ДВК. Зокрема, такі випадки були в Рівному в ОВК 152 і 153. Також аби оперативно виправляти документацію, дільничні комісії не завжди заклеювали пакети з протоколами.

Однак, на нашу думку, такі дії пов’язані, перш за все, з бажанням членів ДВК пришвидшити процес здачі документації. А не спробами сфальсифікувати результати виборів.

Інші цікаві факти

В місті Дубно на дільниці 560859 (округ 154) голосували організатори, учасники та гості рок-фестивалю «Тарас Бульба». Серед них – учасники гурту «ТНМК» Олександр Сидоренко та Олег Михайлюта. Загалом тут мали голосувати 1536 виборців. З них – 136, які тимчасово змінили свою виборчу адресу на тутешню.

В с. Зоря Рівненського району (округ 153, дільниця 560687) виборець, який мав голосувати за місцем перебування («на дому»), не зробив цього. Він не зміг відкрити двері членам ДВК, коли ті до нього прийшли, оскільки не може ходити. Згодом його мама приходила на дільницю і просила ще раз прийти. Однак члени ДВК відмовили. Сказали, що вони вже двічі ходили і втретє не підуть.

У селах Корнин, Колоденка і Тайкури Рівненського району (округ 153) на дільницях вдень деякий час було відсутнє електропостачання. Причиною відключення стала аварія на високовольтній лінії. Однак всі проблеми вирішені порівняно швидко. Така ж ситуація трапилася на дільниці 561011 у Рівному (округ 152).

В Рівному частина членів ДВК 560985 (округ 152) не змогла проголосувати за кандидата в одномандатному виборчому окрузі. Люди, у зв’язку з роботою в комісії, мусили тимчасово змінити свою виборчу адресу. Але проживають вони в сусідньому ОВО 153.

Як підсумок, можна сказати, що в Рівненській області день голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня загалом пройшов спокійно. Спостерігачі організації фіксували низку проблем та порушень під час підготовки до проведення та організації процесу голосування, а також підрахунку голосів та передачі документації. Однак вони не мали системного характеру та не були такими, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення виборців.

Інформаційний відділ РОГО КВУ

 

Читайте також