Як на Рівненщині захищають права та інтереси дітей?

фото ілюстративне

Органами прокуратури Рівненської області постійно вживаються дієві заходи щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства засобами представницького характеру.

Особлива увага приділяється забезпеченню дотримання законодавства у сфері світи, зокрема, що стосується як умов навчального процесу (санітарний та протипожежний стан, благоустрій прилеглих до навчальних закладів територій, безпека дорожнього руху), так і ефективного використання бюджетних коштів на закупівлю товарів і послуг для потреб таких закладів та їхнього майна.

Зокрема, за результатами проведеного торік моніторингу електронних систем Prozorroі E-dataта виявлених порушень у сфері публічних закупівель прокурорами пред’явлено до суду 5 позовів на загальну суму 2,1 млн грн, які судами задоволено.

Так, Здолбунівською місцевою прокуратурою попереджено протиправне витрачання коштів бюджету та за її позовомвизнано недійсним договір поставки до КЗ «Великомежирицька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів»продуктів харчування на загальну суму 760 тис грн, який був укладений із підприємцем у порушення вимог законодавства, а саме – безпроведення відкритих торгів. 

Численні повідомлення в місцевих та національних засобах масової інформації про випадки пожеж у дитячих закладах, що призвели до трагічних наслідків, свідчать про актуальність цієї проблеми та нагальність потреби у її вирішенні.

Водночас перевірки органів прокуратури області у навчальних закладах показали,  щокерівникицихзакладівне в змозі, а місцева влада не завжди бажає забезпечити на належному рівні безпеку дітей. А тому з метою реагування та попередження негативних наслідків прокурори через суд домагались рішень, якими зобов’язано посадовців вчинити певні дії на усунення виявлених порушень.  

Так Дубенська місцева прокуратура виявила численні порушення у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки у приміщенні одного із дошкільних навчальних закладів на Млинівщині. Серед них - відсутність у закладі справної системи протипожежного захисту, недоукомплектування  протипожежним інвентарем та первинними засобами пожежогасіння.

Оскільки така ситуація ставила під загрозу життя дітей, які відвідують дошкільний навчальний заклад, прокуратура звернулася до суду з відповідним позовом зобов’язального характеру про усунення засновником та власником закладу –сільськоюрадоюзазначених порушень, який судом у січні 2019 року задоволено у повному обсязі.

Подібні порушення вимог протипожежної безпеки виявляли прокурори і в інших навчальних закладах, у зв’язку з чим пред’явлено ще 4 позовних заяви, які перебувають на розгляді.

Також реагували прокурори на виявлені порушення вимог законодавства щодо забезпечення безпечних умов руху на прилеглих до навчальних закладів територіях.

Так, за позовом прокуратури суд зобов’язав одну із сільських рад вжити заходів до забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів поблизу дитячого садка на Дубенщинішляхом встановлення на прилеглій до нього території відповідних дорожніх знаків, зокрема «Діти». Раніше через відсутність цих знаків наражались на небезпеку близько 40 малюків-вихованців закладу, а також їх батьки під час перетину ними вулиць і доріг.

Ще 3 аналогічні позовні заяви органів прокуратури області перебувають нині на розгляді в суді.

Питання попередження під час навчального року дитячого дорожньо-транспортного травматизму обговорено на спільній нараді керівників правоохоронних органів та органів влади у прокуратурі області в листопаді 2018 року, за результатами якої розроблено комплекс узгоджених заходів.

Всього ж, у 2018 році на захист інтересів держави у сфері організації та забезпечення освітнього процесу прокуратура Рівненщини пред’явила31 позов, з яких задоволено на суму понад7,5 млн грн. Витребувано з незаконної оренди та повернуто навчальним закладам приміщення загальною площею понад 4 тис кв м, вартістю майже 7 млн грн.

Законність використання бюджетних коштів, додержання інтересів держави і дітей при організації та забезпеченні освітнього процесу перебуває на постійному контролі прокуратури Рівненської області.

 

За матеріалами відділу ювенальної юстиції прокуратури області

Читайте також