Як наші предки сьогодні захищалися від грози?

http://sjogodni.org.ua

Іменини: Іван, Іраклій, Костянтин, Петро, Степан, Федір

27 липня вшановується пам'ять святого Акіла - одного з 70 апостолів. За походженням він був іудеєм і народився в Понте, але згодом жив у Римі до тих пір, поки імператор Клавдій не видав указ про його вигнання. Разом зі своєю дружиною Прісциллою Акіла оселився в Коринті і там познайомився з апостолом Павлом. Разом вони стали займатися розповсюдженням християнської віри.

Крім того, 27 липня - це один з днів, в які вшановується пам'ять Стефана Махрищського - відомого чудотворця і засновника декількох монастирів.

Вважалося, що з 27 липня поступово настає осінь. Тим більше, що день видавався похмурим і дощовим - нерідко здіймався сильний вітер, починалися грози.

Стародавні повір'я говорили про те, що 27 липня на світло виходить нечиста сила у вигляді блискавки, яку дуже боялися і намагалися без особливої потреби не залишати свої будинки під час грози. Погода стає дуже мінливою в цей період.

Була поширена прикмета, що саме 27 липня потрібно обов'язково задобрити Польового - духа, який живе у полі. Це необхідно для того, щоб він захищав посіви від негоди. Для цього 27 липня готували горщик каші, який залишали у останньої смуги жнив. На саму смугу клали пучок жита. Вважалося, що цей обряд є запорукою доброго врожаю в наступному році. Поширені були дозори - коли селяни по черзі виходили в поле і стежили за тим, щоб сіно не розвіяв вітер, який в цей період міг бути досить сильним. Вірили в те, що нечиста сила 27 липня може обернутися птахом, домашніми тваринами і навіть дитиною. Щоб запобігти капості з боку бісів, люди уважно спостерігали за полями.

Головною небезпекою того часу були блискавки, від яких люди часто гинули. Однак все-таки з часом помітили, що одні дерева блискавки б'ють набагато частіше, ніж в інші. Так, згодом зрозуміли, що не варто перебувати в грозу під сосною, ялиною, дубом, березою - їхнє коріння сягає глибоко в землю і виконують роль своєрідних "антен"-провідників блискавки. А ось невисокий чагарник вважали найкращим притулком. Під час грози намагалися читати спеціальні замовляння.

Після дощу з'являлося багато грибів, і за ними в ліс 27 липня відправляли дітей, оскільки дорослі були зайняті польовими роботами.

Народні прикмети на 27 липня

Чайки плавають у водоймах - погода буде гарна

Якщо Польового нагодувати кашею - прикмета до того, що він захистить посіви від негоди

Історичні події цього дня:

1586 — англійський мореплавець Волтер Релі вперше завіз в Королівство Англія тютюн із американської колонії у Вірджинії.

1672 — гетьман Петро Дорошенко розбив військо Речі Посполитої біля Четвертинівки.

1834 (15 липня за Юліанським календарем) — відкрито Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) Навчання у Київському університеті розпочали перші 62 студенти.

1890 — застрелився голландський художник Вінсент ван Ґоґ.

1900 — американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продав перший гамбургер.

1921 — Фредерік Грант Бантінг виступив з доповіддю про отримання інсуліну.

2002 — «Скнилівська трагедія» (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

2006 — Intel представив перший процесор лінійки Core 2.

2012 — відкрилися XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

2013 — виступ Путіна в Києві з нагоди 1025-ї річниці Хрещення Русі. З боку Путіна це був акт лінгвістичної агресії, заперечення української державності, і як вважають деякі оглядачі, початком де-факто Російської війни проти України.

12 березня народились:

1824 — Александр Дюма (син), французький письменник (драматург, прозаїк, поет), член Французької академії.

1906 — Єжи Ґедройць, польський громадський діяч і публіцист, прихильник польсько-української співпраці (+ 14 вересня 2000)

1912 — Лисяк Олег, український прозаїк, драматург, журналіст.

1927 — Биченюк Галина Йосипівна, українська поетеса.

1929 — Гнатюк Іван Федорович, український поет, прозаїк, перекладач.

1931 — Рибачук Ада Федорівна, художник-монументаліст, скульптор і графік. Разом із Володимиром Мельниченком є автором замурованої «Стіни Пам'яті» на Байковому кладовищі.

1965 — Половинка Наталія Юхимівна,  українська актриса, співачка, лауреат Національної премії України імени Тараса Шевченка.

Цього дня померли:

1841 — Лермонтов Михайло Юрійович, російський поет, прозаїк, драматург.

1873 — Тютчев Федір Іванович, російський поет.

1866 — Євген Буковецький, український живописець, ініціатор створення Товариства художників імені Киріака Костанді (†1948).

1952 — Щепкіна-Куперник Тетяна Львівна, російська акторка, поет, перекладач.

1953 — М'ясоєдов Іван Григорович, український художник, представник символізму й модерну, творець поштових марок.

1981 — Вільям Вайлер, американський кінорежисер, продюсер, сценарист. Відомий за фільмами Буремний перевал, Римські канікули, Як вкрасти мільйон.

2005 — Степан Ткачук, український громадський діяч у Румунії, поет, перекладач.

2013 — Ілля Сегалович, засновник і технічний директор Яндексу

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також