Як навчити дитину любити книги та читання: корисні поради

Дуже часто люди, які не люблять читати у дорослому віці, не мали належного прикладу у дитинстві. Розпочинати прививати любов до книг потрібно саме змалку.

Головне правило - зацікавити. Змушувати навіть не намагайтеся. Покоління інтернету і гаджетів зростає зовсім в іншій реальності, отримує інформацію з відео, картинок, реклами... Але і книгам має бути місце - красивим, захоплюючим, цікавим. Отже, вчимо любити читати:

1. Читайте дітям з народження.

Починайте з книжок-картинок з пісеньками, великими ілюстраціями, вставками з тканини, хутра та інших матеріалів. Щоденна «порція» читання - 3-4 книги.

2. Поступово читайте довше.

Час читання можна збільшувати до 20 хвилин в день. Орієнтуватися треба на те, як довго вам вдається утримувати увагу дитини.

3. Задавайте питання під час читання.

Поки дитина мала, не варто читати йому книги в режимі монологу, запитуйте: «Ти бачиш тут собачку? Як вона гавкає?» Чим старша дитина, тим складнішими будуть питання. Що думають персонажі, що вони будуть робити далі і чому, чому вчить ця історія.

4. Подавайте приклад.

Для дитини набагато важливіше, що дорослі роблять, а не те, що вони говорять. Нехай малюк бачить вас читаючим хоча б по кілька хвилин на день.

5. Обговорюйте прочитане.

Розповідайте, які книги прочитали на цьому тижні самі, що цікавого дізналися. Запитуйте у дитини, що прочитала вона. Малюк поступово втягнеться в ці обговорення, у нього сформується інтерес до вдумливого читання.

6. Збирайте домашню бібліотеку.

Для дитини навіть міні-бібліотека повинна бути невід'ємною частиною інтер'єру. Нехай бере улюблену книжку з полиці, коли хоче, і перечитує, переглядає, просто доторкається до неї (адже в дитинстві важливо все розуміти на дотик).

7. Створіть комфортні умови для читання.

Пункт випливає з попереднього. Коли книги заховані в шафі, і дитина не може дістати їх без допомоги дорослих, а це не дуже мотивує. Обладнайте зручний стелаж і затишне містечко для читання - наприклад, яскраве крісло з подушками.

8. Вибирайте красиві книжки.

Не тільки з барвистими ілюстраціями, але і з якісної папером, друком, запахом. Всі ці приємні відчуття «викликають звикання» в хорошому сенсі.

9. Познайомте дитину з різними жанрами.

Літературні вподобання починають формуватися ще в дитинстві. Одна дитина обожнює вірші, інша їх терпіти не може і обрає ілюстровані енциклопедії, хтось любить чарівні казки. Шукайте «своє».

10. Орієнтуйтеся на вибір малюка.

Обирайте книги разом з дитиною. Часто батьки купують дітям книги, які самі любили в дитинстві або які прийнято читати в їхньому віці. Але світ літератури величезний, а діти такі різні - у них можуть бути свої смаки.

11. Намагайтеся показувати дитині те, про що вона читає.

Дізнаватися про щось з книги цікаво, але ще краще - побачити це на власні очі. Дитині подобається курочка Ряба? З`їздіть в гості до дідуся в село і покажіть справжніх курей. Він обожнює енциклопедії про космос? Чудовий привід сходити в планетарій. Такі заходи допомагають зміцнити інтерес до книг і краще запам'ятовувати прочитане.

12. Вивчайте інструкції.

Наприклад, мама може прикинутися, що не вміє готувати суп, і попросить доньку прочитати їй рецепт: які продукти і коли потрібно опускати в каструлю? Дитина відчуває себе головною і із задоволенням «вчить» дорослого. Згодом вона буде шукати потрібне саме в книгах.

13. Знаходьте актуальні сюжети.

Будь-якій дитині іноді потрібні підтримка і порада. Діти з цікавістю читають твори, в яких персонажі відчувають ті ж труднощі, що і вони.

14. Виписуйте журнали і комікси.

Якщо дитину не виходить зацікавити книгами, можна спробувати журнали. Колекціонування, очікування нового випуску раз на тиждень або на місяць - це вже цікаво. А журнали такі красиві!

Читайте також