Як обирати жоржини для посадки: коли купувати, щоб не помилитися

Жоржини є багаторічними або однорічними трав'янистими рослинами, що відносяться до сімейства айстрових. Вони відрізняються великими яскравими квітками, які довго цвітуть.

Існує кілька сортів цієї рослини, і ми вам розповімо, як обирати жоржини та прикрасити ваш сад за допомогою цих невибагливих "гостей" із Америки.

Як правильно обрати жоржини

Перш ніж купити жоржини, слід визначитися із сортом квітки. А для цього потрібно зрозуміти, де ви їх збираєтеся висаджувати. Наприклад, якщо це будуть поодинокі посадки, краще зупинитися на декоративних і кактусових сортах. Для клумб, вирощування в горщиках або близько бордюрів рекомендуємо карликові комірцеві сорти жоржин. А для подальшого зрізання зупиніться на кулястих і помпонних видах.

На етикетці до насіння або бульб можна знайти інформацію про сорт жоржин, розмірі суцвіття та висоті рослини, можливо, виробник вкаже рекомендації по посадці.

До речі про розміри. Жоржини можуть мати як маленькі суцвіття діаметром від 3 сантиметрів, так і гігантські, діаметр яких досягає 30 сантиметрів. Відзначимо, що кулясті жоржини бувають діаметром квітки 7-15 см, у інших сортів різниця більша.

Садити цю квітку можна насінням, бульбами або корнеклубневими дільниками. У випадку з насінням ви, швидше за все, отримаєте однорічну квітку.

Як обрати бульби жоржин

Купувати бульби жоржин слід не раніше середини весни. Зверніть увагу, щоб вони були м'ясистими і міцними, добре, якщо в них вже будуть помітні, але невисокі паростки. Якщо бульби м'які та сухі, краще від них відмовитися.

Також при виборі розсади дивіться, щоб бульби (хоча б одна) були добре закріплені на кореневій шийці (це старе стебло). Якщо бульба жоржини безпорадно бовтається, вона не проросте. Також можна викинути поодинокі бульби, без кореневої шийки.

Садити жоржини у відкритий ґрунт можна в другій половині весни - початку літа. Придбані бульби, якщо до посадки ще досить багато часу, зберігайте в прохолодному місці при температурі 2-7 градусів. За кілька днів до висадки перенесіть в більш тепле місце з температурою 15-17 градусів. Зверніть увагу, що бульби у відкритому ґрунті не зимують, тому перед настанням холодів їх потрібно викопати і відправити на зберігання в прохолодне місце.

Якщо бульби зберігалися правильно, особливої передпосадкової підготовки вони не вимагають. Перед посадкою слід прибрати всі пошкоджені або сухі ділянки і обробити зрізи, наприклад, деревним вугіллям або садовим варом.

Для посадки жоржини купити можна в спеціальних квіткових магазинах, пошукати у відділах сад-город будівельних супермаркетів або може навіть у звичайних магазинах, але швидше за все, тільки насіння. В інтернеті ви напевно знайдете місця, де вони продаються

Читайте також