Як обрати якісну та безпечну новорічну гірлянду: поради рівненських фахівців

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Дуже часто ми забуваємо, що під час вибору новорічних гірлянд важливі не лише колір і дизайн, але й безпека. Значну частку новорічних пожеж провокують саме ілюмінації. 

В Головному управлінні Держпродспоживслужби у Рівненській області розповіли, що перед покупкою важливо ознайомитись із інструкцією, адже гірлянди бувають: 

  • вуличні;
  • тільки для використання у приміщеннях;
  • універсальні (можна використовувати і на вулиці, і в приміщенні).

"Новорічні гірлянди, які пристосовані для приміщень не можна використовувати на вулиці. Пластик з якого виготовлена гірлянда не  розрахований для того, щоб ним користувалися і вивішували на холод та мороз, адже він може луснути, у ліхтарики потрапить волога, тим самим це може привести до закорочення дротів. Гірлянди, які пристосовані для використання на вулиці, не можна використовувати для прикрашання приміщення. Адже виробники можуть заощаджувати на пластмасі, тому вона буде безпечна на холоді, а у теплому приміщенні може виділяти токсичні та отруйні речовини",  - повідомляють в управлінні.

Також додають, що на упаковці має бути вказано клас захисту: ІР **. У вуличних гірлянд клас захисту повинен бути не нижчим за ІР 44. Індекс IP 65 – універсальний варіант. Така гірлянда однаково добре підходить для розміщення як всередині будинку, так і поза ним. Чим вищі цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води.

"На упаковці гірлянди повинно бути маркування, де вказані всі параметри виробу: назва виробу, тип гірлянд (для використання у приміщеннях, вулична та ін.), потужність, тип ламп, клас захисту, дата виробництва, реквізити імпортера (за наявності) та виробника, знак відповідності Технічних регламентів. Часто можна зустріти гірлянди без маркування, такі вироби купувати не варто".

Варто пам'ятати, що гірлянди повинні мати якісну вилка і адаптер, інакше через поганий контакт із розеткою вони будуть грітися і можуть навіть зайнятися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації)  – надзвичайно важлива річ для безпеки гірлянди. Адаптер зменшує напругу. Світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт.

Необхідно перевірити місця з’єднань, адже вони мають бути добре ізольованими і міцно закріпленими.

Під час покупки попросіть у продавця сертифікат якості (посвідчення якості, гігієнічний висновок). Щоб переконатись у якості товару потрібно роздивитись упаковку і прочитати інструкцію.

Читайте також