Як охолодити квартиру в спеку без кондиціонера: прості поради

Фото - відкриті джерела

Що може бути краще, ніж проводити жаркий день в тіні дерев, біля моря, насолоджуючись теплою погодою. Однак не завжди можна знайти час для того, щоб вибратися на природу, а «маринуватися» у спекотній квартирі або задушливому офісі зовсім не хочеться.

Звичайно, все було б набагато простіше, якби в приміщенні знаходився кондиціонер, який дарує приємну прохолоду. Але що ж робити, якщо його немає, а повітря прогрілося до 30 градусів, а то й вище? Ось кілька дієвих порад, як можна охолодити квартиру швидко і ефективно.

Створіть тінь

Добре, коли в квартирі постійно є пряме сонячне світло. Однак це може стати справжніми тортурами, коли пекучі сонячні промені цілий день нагрівають повітря в приміщенні. А це означає, що необхідно в обов’язковому порядку створювати тінь, забезпечуючи тим самим рятівну прохолоду.

Більш того, такий спосіб допомагає ефективно боротися з «вигорянням» шпалер і предметів інтер’єру. Створити тінь можна самими різними способами, але найбільш дієвими порадами виявляються наступні:

  • якщо ви живете в приватному будинку або на нижніх поверхах багатоповерхівки, можна посадити поруч з вікнами дерева з пишною кроною, чагарники або виткі рослини, які допоможуть захиститися від жарких сонячних променів;
  • повісьте влітку на вікна щільні фіранки з низькою світлопроникністю, і вдавайтеся до їх допомоги в той момент, коли сонце починає світити на вікна. Також можна скористатися віконницями – відмінним пристосуванням, що забезпечує не тільки надійний захист від ультрафіолету і спеки, але і забезпечує безпеку вашого житла. Якщо віконниць немає, у спеку можна врятуватися, встановивши жалюзі, або наклеївши на вікна відображає спеціальну плівку. Важливо використовувати жалюзі не з металу, оскільки вони швидко нагріваються і сприяють посиленню спека в квартирі;
  • при установці ПВХ-вікон замовте спеціальні різновиди, що мають дзеркальне напилення. Зовні такі скла не відрізняються від звичайних, однак влітку допомагають стримувати тепло, а взимку – навпаки, утримувати його всередині приміщення;
  • якщо у вас є балкон або лоджія, можна повісити щільні фіранки і там. Варто враховувати, що тканина, як правило, швидко вигоряє, тому не варто вибирати для балкона занадто дорогі різновиди.

Замість портьєр підійдуть і інші варіанти – наприклад, рулонні і римські штори з щільної тканини або бамбука, а також неметалеві жалюзі.

Стримуйте тепле повітря

У спекотні дні літа дуже важливо не допускати проникнення в квартиру потоків нагрітого повітря. Завдяки цим способом можна на кілька годин стримати зростання температури і позбутися від дискомфорту. Ось що можна зробити:

  • вдень бажано тримати зачиненими вікна – це дозволить помітно знизити нагрівання повітря. Важливо подбати і про те, щоб під’їзна двері також була щільно закрита, що допоможе створити прохолодну «повітряну подушку» між вулицею і вашої вхідними дверима;
  • обов’язково захищайте від нагрівання балкон, оскільки він швидко нагрівається і повільно остигає, що значно сповільнить зниження температури в кімнаті ввечері.

Виконуючи ці прості правила, можна комфортно проводити час в приміщенні, навіть якщо за вікном стовпчик термометра перевищує 35 градусів тепла.

Створіть кондиціонер своїми руками

Позбутися від спеки буде набагато простіше, якщо у вашому будинку є вентилятор. Він формує рух повітряних потоків в квартирі, допомагаючи охолоджувати поверхню шкіри, і створює тим самим відчуття прохолоди.

Влітку прилади потрібно розташовувати так, щоб потоки повітря били в стелю, що дозволить створити правильний повітрообмін і запобігти підвищення стовпчика термометра. Однак можна зробити агрегат ще більш ефективним, якщо додатково охолоджувати развеваемый вентилятором повітря. Зробіть наступне:

  • візьміть кілька (4-6 шт) пляшок з негазованою водою, і помістіть їх в морозильну камеру;
  • через 6-8 годин дістаньте пляшки з льодом, і зв’яжіть їх разом за допомогою скотча;
  • увімкніть вентилятор, покладіть утворену конструкцію на відстані приблизно 20-30 см від нього так, щоб потоки повітря проходили крізь крижану «гірку». Через кілька секунд ви відчуєте, як у кімнаті стає значно комфортніше.

Даний спосіб допомагає швидко і ефективно позбутися від спеки в квартирі – з його допомогою вдається знизити температуру на 3-5 градусів.

Використовуйте воду

Давним-давно, коли ще в помині не було кондиціонерів та інших охолоджуючих повітря приладів, люди використовували для порятунку від спеки звичайну воду. Що випаровується з поверхонь волога дозволяє помітно знизити навколишню температуру, але з однією умовою – у приміщенні повинно бути сухо. Можна зробити наступне:

  • розставити всюди ємності з холодною водою. Для ефективності в них можна додати лід;
  • періодично мити підлогу, використовуючи прохолодну воду. Особливо ефективний такий спосіб ближче до вечора – він допомагає в лічені хвилини охолодити повітряні маси в квартирі;
  • на дверях і вікнах можна розвішувати мокру тканину – наприклад, простирадла. Важливо, щоб вологість в приміщенні при цьому була досить низькою.

Подібні методи в сукупності з іншими, описаними вище, допоможуть зробити навіть сильну спеку комфортною, охолодять квартиру і дозволять забути про перегрів. Також можна скористатися наступними порадами:

  • вечорами й ранками створюйте в приміщенні протяги, які допоможуть освіжити повітря;
  • не використовуйте без крайньої необхідності будь-які нагрівальні прилади, світильники, лампи розжарювання і т. д.;
  • намагайтеся не готувати вдень на плиті – відмовтеся від гарячих обідів на час спекотних днів.

Джерело: жіночий журнал VONA

Читайте також