Як отримати багатий урожай часнику: посадка і вирощування у відкритому ґрунті

В Україні часник є популярною та улюбленою культурою. Його використовують як додаток до страви, спецію та самостійний інгредієнт. Вирощують часник на більшості городах та грядках, адже ця рослина невибаглива та адаптивна. Однак, при правильному догляді грядки з часником дадуть багатий та якісний урожай.

Як садити та доглядати за часником - читайте у статті.

Поради для садівників

1. Для цієї культури важливим є правило сівозаміни. Дуже багато хвороб та шкідників передаються плодам саме через ґрунт, тому повертати часник на попередню ділянку можна не раніше, аніж через 4–5 років.

2. Під часник не варто вносити свіжий гній. Рослина позитивно реагує на органічні добрива, але краще використовувати перепрілий гній. Тоді речовини будуть засвоюватись краще і не виникне опіків.

3. Варто обережно обробляти міжрядковий простір, адже кореневище у часника знаходиться близько до поверхні та є ризик пошкоджень. Після того, як голівку часника було пошкоджено, то високі шанси, що утвориться загнивання. 

4. Для часнику важливим є доступ до сонячних променів. Саме тому не варто загущувати грядки та садити часник близько один до одного. Краще, щоб між рядками було не менше 40 сантиметрів.

5. Варто спостерігати за розвитком часнику на грядках та при появі дефектів підживлювати рослини. Саме від браку поживних речовин утворюється більшість хвороб часнику. Зокрема, дефіцит калію спричинює легке пожовтіння старих листочків, а заслизнення і загнивання коріння можуть бути симптомами нестачі кальцію.

6. У фазі двох листків ефективно підживити часник фосфором, адже саме тоді починає формуватися голівка.

7. Від фази двох листків і до збору урожаю варто вносити калійні добрива. Це покращить щільність голівки та зберігання плоду.

8. Варто щедро поливати часник, адже його коренева система знаходиться близько до поверхні та швидко висихає. Однак, за 20 днів до збору урожаю варто припинити полив, якщо часник будуть довго зберігати.

Читайте також