Як отримати рецепт на ліки, якщо ви живете в селі: пояснення від МОЗ

З 1 квітня низку препаратів знову почали відпускати лише за рецептом, зокрема за електронним. 

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, як отримати рецепт на необхідні препарати, якщо ви перебуваєте в селі.

Як жителям сіл отримати рецепт на ліки?

  • Якщо ви маєте хронічне захворювання та потребуєте постійного прийому необхідних препаратів, лікар з іншого населеного пункту за попередньої домовленості може виписати вам повторний рецепт на ліки дистанційно.
  • Для цього варто проговорити таку можливість з лікарем, а у разі необхідності – сконтактувати з лікарем в узгодженому форматі.
  • При цьому ви лише отримаєте смс з номером рецепта та кодом його погашення, який треба повідомити фармацевту в аптеці.
  • Лікар не лише зможе виписати вам електронний рецепт на ліки дистанційно, але й за кожного такого контакту відстежуватиме динаміку вашого лікування, кажуть у відомстві.
  • Також за е-рецептом ви можете отримувати ліки, що включені до програми "Доступні ліки", безоплатно або з частковою оплатою.
  • Якщо у вас немає змоги отримати електронний рецепт, паперовий рецепт на потрібні ліки вам може виписати фельдшер місцевого фельдшерсько-акушерського пункту. А в перспективі фельдшер також матиме можливість виписувати рецепт в Електронній системі охорони здоров’я, додають у МОЗ. 

Міністерство обіцяє, що лікарські засоби для мешканців сіл стануть доступнішими, і "наразі уряд працює над ухваленням відповідних рішень". 

Минулого року було ухвалено зміни до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360, які регламентують правила виписування рецептів та порядок їх відпуску. 

Зокрема, уряд дозволив фельдшерам відокремленого структурного підрозділу амбулаторії центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги виписувати пацієнтам паперові рецепти на ліки (окрімрецептів на наркотичні, психотропні, отруйні і сильнодійні лікарські засоби).

 

Читайте також