Як отримати великий врожай перцю: поради з догляду

Хто не любить солодкий соковитий перчик у салаті або на овочевій тарілці. Однак, щоб отримати гарний врожай, потрібно потрудитися. Що є запорукою великого врожаю перцю - читайте у статті.

1. Доглядайте за перцем виходячи з особливостей його сорту і місця росту

2. Слідкуйте за чистотою грядок

Тісне сусідство рослин і висока вологість є основними факторами ризику розвитку і швидкого поширення різних хвороб. Саме тому важливо своєчасно прополювати посадки і позбавлятися від непроханих зелених "гостей".

Іноді трапляється так, що на територію, яку ви відвели для вирощування однієї культури, "проривається" інша. Якщо так вже вийшло, що по сусідству з вашими перцями виросла інша рослина, не поспішайте від неї позбавлятися.

Так, наприклад, цибуля і часник допоможуть відлякати шкідників і придушать зростання і розвиток хвороботворних бактерій, а базилік, чорнобривці, коріандр, котовник, майоран, пижмо і чебрець залучать до рослини комах-запилювачів.

Цікаво, що у великій пригоді для вашого врожаю можуть зіграти і бур`яни. Так, наприклад, кропива, ромашка і кульбаба сприяють швидкому дозріванню овоча.

3. Приділяйте час формуванню кущів

Формування куща дозволяє спрямувати всі сили рослини в "потрібне русло". Основні етапи формування кущів перцю:

Коли на розсаді з'являються перші квітки, їх видаляють для того щоб молода рослина витрачала поживні речовини на зміцнення куща.

Як тільки висаджені в грунт рослини адаптуються до нових умов, приступайте до формування кущів. Для цього видаліть всі нижні пагони до першої розвилки, а разом c ними акуратно відокремте від стебла і квітку.

Скоротіть кількість зав'язей до 20 на кущ, щоб рослина не розтрачувала свої сили на "зайві" плоди.

Щоб останній урожай перцю встиг повністю визріти, в кінці серпня видаліть всі нові квітки.

4. Робіть регулярну  профілактику хвороб і шкідників

Регулярно оглядайте висаджені в грунт рослини на наявність перших ознак хвороби або появи шкідників. Зверніть увагу, що застосування тих чи інших препаратів багато в чому визначається не тільки ступенем зараження рослини, а й фазою розвитку перцю.

5. Своєчасно підгодовуйте рослини

Систематична підгодівля - запорука  гарного врожаю. Дефіцит поживних речовин призводить до "витягування", уповільнення росту і зниження врожайності, не кажучи вже про те, що слабким рослинам складніше протистояти різним хворобам.

Незалежно від того, використовуєте ви промислові добрива або намагаєтеся обійтися органікою, пам'ятайте про те, що перевищення дозування може нашкодити або навіть стати фатальним для рослин.

6. Не допускайте пересихання грунту

Поливають перець вранці в період з 9 до 11 години дощовою або відстояною теплою водопровідною водою під корінь, стежачи за тим, щоб рідина не потрапляла на листя. Роблять це кожні 4-6 днів в залежності від стану грунту. Слідкуйте за тим, щоб він не пересихав і не покривався кіркою.

Однак не варто забувати і про те, що перець любить легкий і пухкий грунт, тому ні в якому разі не можна допускати застою вологи. Для цього на наступну після поливу добу прорихліть грунт, в якому росте перець, паралельно позбуваючись від бур'янів.

При вирощуванні перцю в теплиці або парнику не забувайте про провітрювання, однак при цьому стежте за тим, щоб не було протягів. Якщо ж на вулиці встановилася дуже спекотна погода, полегшити життя рослинам можна, знявши плівку з одного боку парника.

7. Замульчуйте грунт

Використання мульчі має цілий ряд переваг. По-перше, вона допомагає землі завжди залишатися рихлою, по-друге, перешкоджає росту бур'янів, і по-третє, допомагає зберегти вологу, а, значить, і економить час, який би вам довелося витратити на полив рослин.

При цьому не забувайте кожні 3-4 тижні регулярно оновлювати шар мульчі в міру її просідання.

Читайте також