Як після відпустки повернутися до роботи без стресу?

Повернутися до роботи навіть після нетривалої відпустки — неабиякий стрес. А якщо до цього додається адаптація дітей до школи й садочка, безліч накопичених за час відсутності на робочому місці завдань, — це може значно ускладнити процес адаптації. 

Як подбати про себе та з найменшим рівнем дискомфорту  повернутися до ефективної роботи - розповімо нижче.

Налагодьте режим сну та відпочинку

Достатня кількість сну знижує загальний рівень стресу, а нестача спричиняє стомлюваність і дратівливість, погіршує концентрацію уваги, провокує переїдання  тощо. Рекомендована тривалість сну та активності не менше 7 годин.  

Споживайте здорову їжу

Якщо дотримуватися раціонального та збалансованого раціону, усе необхідне можна отримувати з продуктами харчування. 

Пам’ятайте про тарілку здорового харчування. Їжа має бути кольоровою і різноманітною: 

  •  ½ тарілки у кожному прийомі їжі мають становити овочі, фрукти та зелень
  • ¼ тарілки мають становити цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсянка, ячмінь, гречана крупа, зерна пшениці, а також продукти, виготовлені з них. 
  • ¼ тарілки має залишатися за білковою їжею – куркою, рибою, бобовими 

Не бійтеся жирів! Додавайте до страв рослинні олії в помірній кількості: оливкову, гарбузову, кукурудзяну, соняшникову тощо. Уникайте тих, які містять шкідливі трансжири.  

Вживайте достатню кількість рідини, але надавайте перевагу звичайній воді замість солодких напоїв.

Радимо обмежити споживання червоного м'яса і виключити з раціону ковбаси, сосиски тощо.
 
Додайте активності в життя

Регулярні фізичні навантаження допомагають подолати стресові ситуації, підвищують працездатність, сповільнюють старіння, знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб, регулюють масу тіла. Додайте невеликі прогулянки дорогою на роботу чи додому. Це легко організувати, якщо виходити на одну-дві зупинки раніше або гуляйте під час обідньої перерви.

Залиште час для хобі та відпочинку

Пам'ятайте про улюблені справи, з допомогою яких вам вдається розслабитися, відпочити з користю та отримати насолоду від повсякденних занять. Приділяйте увагу читанню, грі на музичних інструментах, малюванню чи вивченню іноземних мов, розв’язуйте кросворди, грайте в шахи тощо. 

Не поспішайте завершити всі справи одразу

Після виходу з відпустки на вас чекатиме певна кількість накопичених справ і робочих завдань. Не намагайтеся виконати все одночасно і не вимагайте від себе забагато. Збільшуйте робоче навантаження поступово — у цьому допоможе чітке планування завдань.

Головне — пам’ятайте, що робота — це лише частина життя і успішне виконання робочих завдань щодня наближає вашу наступну відпустку (або ж — просто вихідні, коли ви зможете більше часу приділити собі та рідним). Бережіть себе і будьте здорові!

Читайте також