Як планують змінити пасажирські перевезення Рівного за найближчі 5 років?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

На сесії міської ради повинні будуть затвердити Програму розвитку автомобільного транспорту загального користування міста Рівного на 2019-2023 роки. 

Перевезення пасажирів автобусами в Рівному забезпечують 40  суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі 32 фізичні та 8 юридичних осіб. Щоденно на 31 автобусному  маршруті працює до 300 одиниць транспорту, із яких 25% однодверні автобуси, які переобладнані з вантажних.

Така значна кількість автобусів негативно впливає на екологічні показники міста. Незважаючи на те, що 75% - це автобуси пасажирські,  їх конструкція не передбачає перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, які пересуваються на візках.

У міській раді переконані, що необхідним є розвиток комунального автотранспорту на базі комунального підприємства  «Рівнеелектроавтотранс» Рівненської міської ради, придбання у комунальну власність нових та бувших у використанні автобусів великої місткості,  забезпечення їх обслуговування та ремонту.        

Залучення на міські маршрути загального користування рухомого складу великої місткості дасть змогу вирішити питання оптимізації маршрутної мережі та охоплення пасажирським транспортом новозбудованих  житлових комплексів, таких як  «Рівненська брама»,  «На Щасливому»,  «Басів схил» та інші.  

Метою Програми є:

  • створення належних умов для надання населенню якісних послуг з перевезень;
  • підвищення рівня безпеки перевезень пасажирів;
  • стимулювання розвитку енергозберігаючих і екологічно безпечних видів транспорту;
  • оптимізація маршрутної мережі та усунення дублювання маршрутів громадського транспорту;
  • зменшення кількості автобусних маршрутів загального користування в режимі маршрутного таксі – майже в 2 рази;
  • забезпечення сталого функціонування, поступового розвитку і модернізації міського пасажирського транспорту загального користування;
  • стимулювання інвестиційної діяльності у сфері міського громадського транспорту, створення умов для модернізації, оновлення і покращання технічного стану рухомого складу та інфраструктури транспорту;
  • забезпечення беззбиткового функціонування міського пасажирського транспорту.  

Механізм реалізації  Програми                          

  1. Розвиток міського автомобільного транспорту на базі комунального підприємства;
  2. Оптимізація мережі автобусних маршрутів;
  3. Удосконалення порядку допуску суб’єктів господарювання до провадження діяльності з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування;
  4. Придбання рухомого складу, як нового так і бувшого у використанні;
  5. Розвиток на громадському транспорті міста автоматизованої системи обліку пасажирів для забезпечення обліку фактично наданих послуг з перевезення пасажирів, в тому числі пільгових категорій (впровадження електронних технологій: е-квиток, система GPS, електронні табло на зупинках громадського транспорту).

Попередньо підрахували, що на розробку плану сталої міської мобільності та транспортної моделі міста Рівного потрібно 1,5 млн гривень, на придбання великомістких автобусів, в тому числі пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями - 40 млн (1 - 10 млн.), на програмне забезпечення та оснащення автобусів  для безготівкового розрахунку оплати за проїзд - 15 млн гривень, 

Читайте також