Як позбутись мурах на земельній ділянці - проста хитрість

Боротьба з мурахами на дачній ділянці часто проходить з перемінним успіхом і не завжди завершується остаточною перемогою людини. На ділянках господарюють бурі, дернові, червонощокі і звичайні садові мурахи, а вони харчуються рослинами і є 100% шкідниками, інформує Ukr.Media.

Як вибрати засіб від мурашок

У виробників і в садових магазинах можна знайти величезну кількість пестицидів, згубних для всього живого, у тому числі і для мурах. Переважна більшість препаратів від мурах містить в своїй основі дві речовини: діазінон і хлорпирифос.

Діазінон буквально "б'є в саме серце" комах. Він блокує вироблення ферменту, який відповідає за роботу нервової системи мурах. В них починаються судоми, що призводять до паралічу і загибелі. До того ж він активно всмоктується кореневою системою рослин і захищає їх від шкідників протягом 2-3 тижнів.

Хлорпирифос потрапляє в організм комах через дихальну систему і паралізує нервову систему. У ґрунті хімікат утримується протягом 110-120 днів, а проти шкідників він залишається ефективний близько 1-2 місяців.

Використовувати радикальні засоби боротьби, тобто пестициди, слід дуже обережно. Необхідно пам'ятати про те, що будь-яка отруйна речовина — це отрута, яка небезпечна для людини і домашніх тварин. Тому важливо купувати тільки дозволені до використання препарати в спеціалізованих торгових точках, перевіряти при покупці наявність всієї необхідної документації і чітко дотримуватися інструкції.

Як вивести мурах з ділянки

Мурахи гостро реагують на різні запахи. Тому можна регулярно розкладати навколо їх притулків наступні носії ароматів: листя анісу, тирсу, змішані з протертим часником. Або просто облийте мурашник гасом (але у жодному разі не запалюйте!). Традиційно на відкритих ділянках мурах відлякує запах петрушки, полину, часнику, листя томата, меленої кориці, скипидар, деревне вугілля, рослинна олія, тютюновий попіл, бузина, дика м'ята і інші різкі аромати.

Щоб нанести невідновний збиток мурашнику, розкладіть близько ходів гнізд цеглу, шматки заліза або камені і полийте їх настоєм гною або будь-яких трав (крім тих, що відлякують мурах). Через 2-4 дні підійміть ці предмети і облийте мурах окропом, попутно заливаючи ходи гарячою водою.

Для захисту городніх культур від мурах:

  • Посипте мурашник сіллю, а також порозсипайте її по «стежках» і місцях найбільшого скупчення комах;
  • 2-3 рази пролийте місця скупчення мурашок спеціальною сумішшю (10 л води, 400 г господарського мила, 2 ст.л. карболової кислоти і 10 ст.л. гасу);
  • Розкладіть навколо мурашиних гнізд сірникові коробки, наповнені сумішшю дріжджів з цукрово-медовим сиропом — мурахи повинні обходити їх стороною.

Якщо мурахи тільки почали утворювати колонію, їх можна ловити на просту приманку — губку, просочену цукровим розчином, яку потім можна занурити в окріп.

Одним з відносно «гуманних» методів є примусове виселення мурах. З настанням сутінків, коли всі мурахи повернуться «додому», візьміть лопату і за два-три рази розкопайте весь мурашник. Швидко перекладіть його разом з мешканцями у відро і винесіть за межі ділянки, найкраще в ліс. Ямку пролийте окропом.

Як боротися з мурахами в саду

Найбільше мурахи докучають, поки знаходяться в саду. Щоб відлякати мурах, покладіть під кожен плодовий кущ ганчірку, змочену гасом. Обв'яжіть стовбур дерева ватою або шерстю, змоченою в карболовому розчині. Також створіть «захисне кільце» з сажі і лляної олії шириною в долоню. «Ловчий пояс» вберігає не тільки від різних гусениць і дрібних комах, але і мурашиного «ладу». Поліпшеною перепоною є смужка фольги з підкладеним під неї поролоном. Мурахи уникають дерев, підстава яких оброблена конопляним маслом.

Можна влаштувати пастки, прикріпивши до гілок пляшки з цукровою водою і змастивши їх горлечка сиропом або анісовим маслом. Мурахи — погані плавці, тому захистити дерева допоможуть глиняні рови шириною 3-5 см, наповнені водою. Якщо мурахи влаштувалися біля коріння дерева, застосовуйте звичайне або хлорне вапно (негашене вапно насипте на мурашині купи і полийте їх водою), або 20% розчином карболки.

Непрямі удари по мурашках потрібно наносити, борючись з попелицями. У тазик з мильно-сольовим або мильно-зольним розчином занурте кінчики гілок і пополощіть там. Такий «душ» роз'їдає шкіру попелиці і вона стає нежиттєздатною. Поруч з насадженнями смородини і аґрусу можна посіяти календулу — вона привертає сонечко, яка активно поїдає тлю.

 

Читайте також