Як позбутися від дротяника на городі весною та врятувати урожай

Ілюстративне фото

Дротяники – це личинки жука-ковалика, яких можна легко відрізнити від усіх інших личинок за жорстким, як дріт, тілом із лискучими покривами. Вони знищують насіння, сходи, коріння й навіть стебла рослин, а також, роблять отвори в овочах, виїдаючи в них проходи, що призводить до загнивання коренеплодів.

Дротяники живуть глибоко в ґрунті й дістатися до них практично неможливо. Тому, необхідно проводити комплексні методи боротьби з ними.

Щоб вберегти свій врожай від непроханих гостей, потрібно проводити своєчасну та правильну обробку ґрунту. З настанням холодів, верхній шар промерзає й тоді личинки ховаються глибше у ґрунт, а весною вони вилазять на поверхню у пошуках їжі. Тому, слід проводити глибоке осіннє перекопування землі, щоб дротяники загинули з настанням сильних морозів.

Менш глибоку обробку ділянки слід проводити навесні, а саме розпушувати міжряддя, бо у цей період можна знищити найбільшу кількість жуків, личинок та яєць. Після процедури, шкідники будуть знаходитися на поверхні ґрунту й їх можна вручну зібрати, а потім знищити. Також, необхідно знищити бур’яни та не допускати їх появи. Проводити вчасне обрізання посівів, щоб не створювати сприятливі умови для розмноження шкідників.

Для зменшення кількості личинок лускуна, ґрунт потрібно розкислити, внісши в нього вапно. Окрім люсованого вапна, можна вносити в ґрунт один раз на 3-4 роки кам’яно-вугільний попіл, крейду та доломітове борошно.

Азотні добрива, які містять амоній, слід вносити в ґрунт не тільки в якості підживлення, а й для позбавлення від дротяників.

За 1-2 тижні до посівної та впродовж усього літа необхідно використовувати різні приманки. Можна розкласти на ділянці невеликі пучки сухої трави, сіна або соломи, в які личинки викладатимуть яйця, а потім ці пучки спалити.

Також, можна зробити невеликі лунки глибиною 7-15 см., покласти в них картопляні, бурякові або інші овочеві очищення та присипати їх землею. Після цього, відходи потрібно знищити.

При регулярному та комплексному застосуванні методів боротьби, можна назавжди позбутися від дротяників.

Джерело: "Доброта"

Читайте також