Як позбутися від свербіжу при укусі комара: народні методи

Фото - ілюстративне

Комариний сезон в самому розпалі. Якщо ви збираєтеся відправитися на дачу або просто на природу, то без укусів цих не найприємніших комах ви навряд чи повернетеся додому. Однак є способи, які допоможуть полегшити ваше життя. 

Вода

Неймовірно, але факт. Часом навіть звичайнісінька вода може стати помічником того, хто хоче позбутися від сверблячки після укусу комахи. Необхідно підставити уражене місце під дуже гарячу (в розумних межах) або дуже холодну воду. Такий температурний перепад дозволить позбутися від бажання чесати місце укусу.

Ложка

Цим методом користувалися ще наші бабусі і, найімовірніше, їх батьки теж. Металеву ложку необхідно нагріти в гарячій воді, а потім прикласти до укусу і потримати так кілька хвилин, до того моменту, як столовий прилад охолоне. Кажуть, що це зможе прибрати свербіж назавжди. По суті метод дуже схожий на попередній, адже тут грає роль перепад температур.

Ефірні олії

Олія кокоса, чайного дерева і лаванди має не тільки протимікробну дію, а й протизапальну. Однак обов'язково необхідно перевірити концентрацію, щоб уникнути алергічної реакції. Найкраще олію розбавити водою перед нанесенням на укус. Метод не підходить для тих, хто чутливий до компонентів масел.

Молоко

Щоб зняти свербіж, можна вмочити ватний тампон в молоко і нанести на місце укусу. Передбачається, що молоко має бути теплим, але явно не гарячим. Цей метод досить поширений останнім часом, а головне - простий і банальний.

Кефір і сметана

Кажуть, що сметана володіє відмінним протизапальним ефектом. Багато хто наносить її не тільки на місце укусу, щоб зняти свербіж, але і для того, щоб заспокоїти обгорілу на сонці шкіру. Однак серед експертів ходять суперечки про те, наскільки цей засіб допомагає від опіків, але сумнівів у ефективності молочного продукту від сверблячки явно немає.

Сода

Сода є практично в кожному будинку. Існує кілька ефективних рецептів примочок, які допоможуть ліквідувати свербіж. Так, харчову соду можна змішати з водою - 1-2 чайні ложки на склянку. Цим розчином потрібно помазати укус. Також варто спробувати приготувати пасту - для цього змішуємо пару крапель нашатирного спирту з содою до утворення кашкоподібної маси. Її наносимо на місце укусу і залишаємо до повного висихання.

Сік лимона або лайма

Сік цитрусових має антибактеріальний ефект. На думку фахівців, він також може зняти свербіж. Для цього потрібно видавити пару крапель лимона на уражене місце. Якщо ви це зробили, краще посидіти вдома і не виходити на сонце, щоб уникнути опіку.

Зубна паста

Найкраще вибрати пасту не з фруктовим, а з м'ятним ментоловим смаком. При нанесенні на укус вона принесе відчуття прохолоди і заспокоїть запалену шкіру. Також властива їй в'язкість зможе прибрати набряк, який може виникнути на ураженому місці.

Яблучний оцет

Вам необхідно навести слабкий оцтовий розчин. Для цього потрібно взяти 9%-ий оцет і змішати його з водою в співвідношенні 1 до 3. Можна зробити ванночку для кистей рук або ніг, додавши туди пару крапель оцту. Також є рецепт кашки, зробленої з оцту і борошна. Отриману суміш потрібно нанести на укус і витримати до моменту висихання.

Чайні пакетики

Охолонувші чайні пакетики добре знімають свербіж і запалення. Також вони надають протинабряковий ефект. Тому, якщо вас вкусив комар, досить випити чай і залишити пакетик до моменту охолодження. Відомо, що в них міститься танін, який здатний забирати з ураженого місця зайву вологу, а також позбавляти від настирливого свербіння.

Читайте також