Як правильно омолодити кущі смородини, щоб рясно плодоносили?

З плином часу у чорної смородини відбувається зниження врожайності, ягоди стають дрібними, втрачається смак, кущ виглядає хворим і недоглянутим. Що потрібно зробити, щоб відродити рясне плодоношення?

Терміни проведення омолодження

Гарний врожай може бути у кущів, за якими постійно ведеться догляд, здійснюються регулярні підгодівлі і профілактика захворювань, своєчасно знищуються шкідники. Але після 7 років зростання будь-який кущ необхідно піддати омолодженню, тобто провести обрізку. Крім старішання кущів, обрізати рослини слід з наступних причин:

Неправильна форма куща

Рослина без регулярної підгодівлі, що росте на бідному ґрунті, у якої сусідами є гілки різних років життя, набуває потворної форми.

Багато хворих пагонів

Гілки з виразками, з борошнистим нальотом, цвіллю — необхідно терміново видаляти. Треба виключити розвиток захворювань, особливо небезпечно залишати рослину з хворими гілками зимувати.

Сильно зарослий, загущений центр сприяє розвитку хвороб, активності шкідників

Загущена серцевина під час плодоношення не дає доступу до ягід сонцю. Плодів мало, вони дрібні і кислі.

Ідеальним часом для проведення омолодження є осінь, після скидання листя, інформує Ukr.Media.

Як проводиться осіння обрізка

Прибирати повністю, під коріння, слід:

  • хворі пагони;
  • товсті, грубі гілки, які вкриті лишайником;
  • сланкі гілки;
  • один з двох або декількох пагонів, що ростуть паралельно.

Гілки, які видаляють під час загущення, обрізають на 1/3 від коріння.

Якщо кущ занадто великий, обрізку роблять у два етапи. У перший рік видаляють пагони з однієї половини куща, а наступного року обробляють другу половину. Якщо зробити тотальну обрізку одразу, то рослина може постраждати через стрес. Вона не встигне затягнути рани на зрізах і не перенесе зиму.

Правила обрізки

Обробка куща повинна проводитися за наявності сухої погоди. Якщо є велика вологість, то тоді бактерії на хворих гілках швидко розмножуються.

Інструмент для роботи повинен бути чистим і гостро наточеним. Під час переходу до обрізки кожної наступної рослини — ножівку, секатор, кущоріз слід очищати.

Відходи після омолодження необхідно одразу прибрати від куща і бажано спалити.

За правилами агротехніки, обрізку бажано проводити після обробки від хвороб і шкідників, не забуваючи, що обприскувати потрібно не лише верхню частину крони, а й стовбур, починаючи від землі.

Кущі садових культур не можуть жити вічно. За наявності гарного, грамотного догляду чорна смородина живе 30-35 років. Для такої тривалості життя і для відмінних врожаїв процедуру омолодження потрібно провести 3-4 рази.

Читайте також