Як правильно сушити овочі на зиму, щоб зберегти поживну цінність: ефективні способи

Сушка плодів і овочів - це доступний спосіб заготівлі продуктів харчування, оскільки в такому вигляді вони не займають багато місця і зберігають всю поживну цінність. Правильна сушка овочів і зелені зберігає в сировині всі вітаміни і мінерали, але для цього не можна перевищувати рекомендований температурний режим.

Картопля сушена

Для сушіння найкраще брати бульби середнього розміру, овальної форми, з рівною поверхнею, щоб при чищенні було якомога менше відходів. Картопля повинна бути свіжою, без гнилі і цвілі.

Картоплю ретельно вимити в холодній воді за допомогою щітки. Потім очистити бульби від шкірки і видалити "вічка". Щоб вони не потемніли на повітрі, очищені бульби кладуть в посуд з підсоленою холодною водою (3-4 г солі на 1 л).

Очищену картоплю нарізати соломкою довжиною приблизно 5 см або кружальцями завтовшки 3-4 мм, кілька разів промити в холодній воді, щоб змити з поверхні крохмаль. Порцію нарізаної картоплі помістити в друшлак або марлевий мішечок і опустити в киплячу трохи підсолену воду на 5 хвилин. Деякі сорти картоплі швидко розварюються, тому щоб уникнути цього - відразу після окропу слід опустити в холодну воду.

Підготовлену картоплю викласти тонким шаром на листи або сита і помістити в духовку при температурі 80-85 ° С на 4-5 годин. Під час сушіння необхідно стежити, щоб картопля не пригоріла, обережно помішуючи її лопаткою.

Іноді картопля висихає нерівномірно. Недосушену, сирувату картоплю треба зібрати і досушити окремо.

Правильно висушена картопля має жовтий колір, напівпрозора, на ній немає нальоту крохмалю і потемніння на поверхні.

Охолоджену після сушки картоплю викласти в дерев'яний ящик або мішок; можна зберігати в скляних банках або коробках.

Буряк сушений

Для сушіння слід відібрати буряк середнього розміру, з темно-червоною м'якоттю, без прожилок і світлих кілець. Очистити від бруду, кілька разів промити, зрізати хвостики і бадилля. Опусти в киплячу воду на 20-30 хвилин. Дуже важливо, щоб буряк не розварився, тому довше зазначеного часу бланшувати його не рекомендується. 

Охолоджений буряк очистити і нарізати соломкою, розкласти на деко або сито і поставити в духовку при температурі не нижче 80° С.

Добре просушений буряк має бути темно-червоного кольору з рожевим або фіолетовим відтінком.

Морква сушена

Сушену моркву зазвичай заготовляють як приправу до різних страв. Для сушіння беруть плоди яскраво-оранжевого кольору, з невеликою серцевиною.

Моркву очистіть, вимийте і бланшуйте в киплячій воді 20 хвилин - поки вона не стане м'якою. Бланшированную морква остудіть, наріжте кружальцями або соломкою, викладіть тонким шаром на деко і сушіть 5-6 годин при температурі 70-80° С. Зберігають так само, як і сушену картопля.

Капуста сушена

Найбільш придатна для сушки щільна біла капуста без прілого запаху. Сушити капусту можна як у свіжому вигляді, так і після бланшування. У першому випадку підготовлену капусту наріжте смужками, розкладіть рівним шаром на деко або сита і помістіть в духовку.

У другому випадку нашатковану капусту бланшувати в підсоленій киплячій воді 1-2 хвилини, після чого охолодіть, помістіть в марлевий мішечок, підвісьте його, щоб стекла вода, викладіть на сито і сушіть при температурі 50-60 градусів, час від часу помішуючи.

Перець сушений

Гострий перець зазвичай сушать стручками. Після сушіння видаляють насіння і перемелюють в порошок, який використовують як гостру приправу до страв, закусок і соусів.

У солодкого перцю спочатку видаляють плодоніжки з насінням, промивають, його ріжуть пластинками, бланшують в киплячій підсоленій воді, охолоджують і викладають на сито. Сушать при температурі 70° С близько 5 годин.

Помідори сушені

Найчастіше помідори сушать на сонці. Відбирають щільні плоди з дрібними насінням, розрізають їх поперек, половинки укладають на сонячне місце і сушать протягом 5 днів.

Можна сушити помідори і в духовці. Їх ріжуть навпіл уздовж вертикальної осі, половинки укладають на сито, зрізом вгору, щоб при сушінні не виділявся сік. Початкова температура сушки повинна бути не нижче 60 ° С. Приблизно через 5-6 годин, коли значна частина води з плодів випарується, температуру підвищують до 70-80 ° С. Якщо встановити більш високу температуру, то вони придбають коричневий відтінок. Помідори сушать 7 годин, потім потрібно зробити перерву і досушити їх на наступний день.

Читайте також