Як правильно вибирати, зберігати, змішувати та додавати у страви мед

З тим же задоволенням, з яким бджоли роблять мед, ми готові додавати його до багатьох страв. Соуси, маринади та глазурі стають кращими з крапелькою меду, тільки потрібно знати особливості його кулінарного використання.

Як вибирати мед
Більшість видів меду дуже різняться за смаком. Найбільш універсальні - так звані "квітковий" і "луговий", іноді мед, зібраний з квітів різного виду, називають "різнотрав'я". Якщо у рецепті прописано «2 ст. л. меду» без вказівки сорту, беріть один із цих видів. А от якщо сказано «гречаний», «липовий» або «акацієвий» – отже, саме цей смак відіграє певну роль у страві.

Як зберігати мед
Мед найкраще зберігати у скляному або глиняному посуді, швидше за все, при кімнатній температурі, ніж у прохолоді – але подалі від джерел світла та тепла. Згодом натуральний мед зацукровається – це абсолютно природний процес. Якщо на дворі весна, а мед минулого врожаю все ще прозорий – велика ймовірність, що продавець його підігрів. На смакових якостях це майже не позначається, а ось лікарські властивості меду при нагріванні миттєво випаровуються.

Як змішувати мед
Якщо мед вам потрібен для багатоскладової заправки, спочатку змішуйте його з рідинами та пастами, а потім уже з олією. В іншому порядку досягти однорідності буде непросто. Наприклад, спочатку влийте в мед лимонний сік і додайте гірчицю або аджику, перемішайте до гладкості. А потім уже вливайте олію.

Як додавати мед у страви
Якщо за рецептом потрібно додати мед у гарячий соус, найкраще робити це наприкінці приготування. Меду потрібно буквально кілька секунд, щоб його аромат досить добре розкрився в гарячому блюді. Якщо ж варити його довго, особливо при бурхливому кипінні, аромат поступово зникатиме. Хочете зварити на меді сироп (для якого мед кип'ятять, як на медовик), то для більш яскравого аромату додайте трохи свіжого меду в готову суміш/тісто - якщо база гаряча, то мед швидко розчиниться.

Як цукор заміняти медом
Якщо ви хочете замінити цукор на мед у якомусь рецепті, пам'ятайте, що ця заміна не повинна бути "прямою", один до одного. Мед найчастіше набагато солодший за цукор (хоча це залежить від сорту), так що в більшості випадків заміна повинна відбуватися за принципом «один до двох» – тобто меду потрібно класти вдвічі менше, ніж цукру.

Читайте також