Як правильно вибрати велосипед для дитини: поради

Ілюстративне фото

Із настанням тепла прогулянки на свіжому повітрі стали частішими та довшими. Щоб урізноманітнити дозвілля дітей, батьки почали задумуватись про покупку велосипеду. Такий транспорт стане чудовою розвагою для хлопчиків та дівчаток і додасть активності у їх дозвілля. Однак, під час купівлі двоколісного, варто враховувати ряд аспектів, як, наприклад, ріст дитини, матеріали, зручність сидіння та інше.

Загалом для дітей різного віку пропонують чотири види велосипедів: триколісний, біговел, чотириколісний та двоколісний велосипеди.

Триколісний велосипед підійде для найменших користувачів. Такий транспорт купують для діток від 1 до 3 років. Зазвичай такі велосипеди виготовляють із яскравого пластику. Зауважте, що сидіння має бути широким та зручним - надавайте перевагу трикутній формі.

До триколісних велосипедів у комплекті йде подовжнена ручка, за допомогою якої батьки штовхають та керують транспортом.

Біговел - це, свого роду, самокат із сидінням. Такі велосипеди не оснащені педалями і рухаються внаслідок відштовхування ногами дитини. Основною перевагою біговелів в порівнянні з триколісним велосипедом є відсутність необхідності синхронізувати рух ніг у роботі з педалями, що викликає труднощі у більшості дітлахів.

Не відволікаючись на педалі і не докладаючи зусиль, малюки значно швидше вчаться керувати кермом і утримувати рівновагу — тобто, легше набувають навички, які згодом знадобляться для освоєння справжнього велосипеда.

Чотириколісні велосипеди підходять для старших дітей  (3-6 років), які ще не вміють їздити. Це проміжний етап перед тим, як пересісти на двоколісний велосипед. Додаткові маленькі два колеса встановлюють, щоб дитина могла не хвилюватись, що впаде. Таким чином велосипед є стійким і дитилі легше тримати баланс.

Після того, як дитина навчиться їздити самотужки, то коліщатка можна відкрутити і велосипед стане двоколісним.

Двоколісні велосипеди мають безліч відмінностей. Насамперед, це ручне або ножне гальмо. Якщо ви купуєте двоколісний велосипед малюкові, то потрібно вибирати той, в якому передбачено ножне гальмо, оскільки ним простіше управляти, як фізично, так і на інтуітивному рівні, особливо в стресових ситуаціях.

Також важливо, щоб велосипедний ланцюг був закритий кришкою для запобігання травм дитини при катанні. Кермо велосипеда для вашого малюка повинно бути оснащене спеціальними обмежувачами повороту, оскільки незміцнілі руки дитини не зможуть утримати велосипед при різкому повороті.

Як підібрати велосипед за ростом дитини

Тепер поговоримо про те, як правильно підібрати велосипед за ростом дитини. Велосипеди розрізняють за діаметром коліс (зазвичай вимірюються в дюймах):

  • 12 дюймів: найменший велосипед має розмір коліс 12 дюймів, що відповідає віку дитини від 1 до 3 років при рості до 98 см.
  • 14 дюймів: такий велосипед підійде дитині 3-5 років ростом до 110 см.
  • 16 дюймів: при такому діаметрі коліс велосипед відповідатиме росту до 116 см дитини, це, приблизно, від 4 до 6 років.
  • 18 дюймів: зустрічається рідко. Він призначений для дітей до 7 років ростом до 122 см.
  • 20 дюймів: для дітей, які у віці 6-8 років вже дотягнулись до 120-130 см. Додаткову пару коліс на текі велосипеди вже не ставлять.
  • 24 дюйми: вважається підлітковим типом і підходить для дітей ростом 130-150см. Найчастіше такі моделі є зменшеною копією дорослих велосипедів, мають повноцінну багатошвидкісну трансмісію і навіть амортизаційну вилку.
  • 26 дюймів: цей велосипед підійде школярам старшого віку (від 14 років і старшим).

Моменти, які варто врахувати при покупці дитячого велосипеда: років

  • Для першого велосипеда оптимальним буде тверде і широке сидіння, що нагадує стільчик.
  • Дитина повинна триматися за кермо витягнутими руками.
  • Трьохколісник з пластмасовими колесами безпечніший, але пластик на асфальті швидко стирається.
  • Велосипед повинен бути легким, оскільки носять його не лише батьки. Варто вибрати велосипед з алюмінієвою рамою, адже він значно легший, ніж аналогічний зі сталевого сплаву.
  • Велосипед з великими гумовими колесами розвиває велику швидкість. Дитина може не впоратися з керуванням.
  • Важливо підібрати велосипед, який відповідає актуальному росту дитини, а не «на виріст». Необхідно пам’ятати, що саме в дитинстві формується постава та зміцнюється скелет, тому велосипед на виріст — це економія, яка може обернутися проблемами зі здоров’ям. В будь-якому випадку велосипед може «рости» разом з дитиною завдяки регулюванню сідла і керма.

Джерело

Читайте також