Як приготувати домашню карамель: 4 головних правила

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Господині, які хоча б один раз готували карамель вдома, знають точно, наскільки це примхливий продукт і з першого разу він мало у кого виходить ідеальним. А справжню густу карамель в магазині знайти просто неможливо, інформує Ukr.Media.

Карамель — це така страва, яка не вимагає постійного втручання, проте багато хто думає зовсім інакше, і здійснюючи одні і ті ж помилки, щиро не розуміють, чому нічого не виходить.

Перед приготуванням пропонуємо вашій увазі 4 простих правила, які допоможуть вам уникнути зацукровування, домогтися правильного кольору і консистенції.

Секрети приготування смачної карамелі

Використовуйте посуд з товстим дном і стінками

Звичайні тонкі алюмінієві каструльки дуже швидко нагріваються і швидко остигають, може вийти так, що в одному місці карамель у вас вже пригоріла, а в іншому ще навіть не закипіла. Посуд з товстим дном і стінками накопичує і розподіляє тепло більш рівномірно.

Не потрібно постійно перемішувати сироп

Коли ми хочемо приготувати карамель, нам спочатку потрібно зварити сироп. Для цього цукор і воду потрібно відправити в ківш з товстим дном і залишити грітися до закипання.

Дуже важливо!

Не перемішувати сироп до закипання, так як при перемішуванні спочатку не розчинений цукор застигає на стінках посуду, а потім потрапляє в сироп і через це він зацукровується. Карамель в результаті вийде не ніжною і тягучою, а з шматками цукру, який буде неприємно хрустіти на зубах.

Якщо хочете більш рівномірно розподілити цукор по дну сотейника, просто злегка потрусіть його спочатку, але не перемішуйте.

Використовуйте тільки гарячі жирні вершки

Після того, як сироп досяг температури 190-200 градусів і став темно-темно бурштинового (але не чорного!) кольору, необхідно ввести вершки.

Якщо вершки будуть кімнатної температури (25 градусів), то при їх вливанні в дуже гарячий сироп (190 градусів) буде активно «шипіти» і «бризкатися», крім того, при зіткненні двох продуктів з дуже сильною різницею температур можуть утворитися цукрові кристали і карамель згорнеться у вас на очах у великі цукрові грудки.

Щоб цього не сталося, підігрійте вершки приблизно до 80-90 градусів, зніміть сироп з плити і влийте вершки в сироп в кілька заходів. Після кожного вливання перемішуйте дерев'яною лопаткою, як можна інтенсивніше.

Використовуйте тільки якісне вершкове масло кімнатної температури

Під час використання масла, в складі якого містяться рослинні жири, ви можете зіткнутися з проблемою розшарування карамелі на 2 складові, щоб цього не сталося, використовуйте тільки перевірені якісні продукти.

Масло потрібно використовувати тільки кімнатної температури і вводити його в карамель слід, так само в 2-3 заходи, ретельно перемішуючи.

Тепер ви знаєте всі секрети для приготування смачної домашньої карамелі. Дотримуйтесь цих простих правил і у вас все обов'язково вийде!

Рецепт приготування карамелі

Інгредієнти:

  • Цукор — 120 грамів,
  • Вода — 30 грамів,
  • Масло вершкове — 28 грамів,
  • Вершки 33-35% — 140 грамів.

Приготування:

  • У сотейнику з товстим дном змішуємо цукор і воду. Вода повинна просочити весь цукор. Ставимо на середній вогонь найменшої конфорки, варимо карамель до золотистого кольору, не помішуючи.

  • Далі додаємо гарячі вершки підігріті в мікрохвильовій печі (не кип'ятимо). Додаючи вершки будьте обережні, з'явиться велика кількість гарячої пари. Потім додаємо вершкове масло. На маленькому вогні варимо рівно 5 хвилин, при постійному помішуванні.

  • Карамель готова.

Зберігайте готову карамель в чистій скляній банці з щільно прилеглою кришкою.

Читайте також